Hyppää sisältöön

Suojelupoliisin työntekijä kaivoi salaisia tietoja omiin tarkoituksiinsa – hovioikeuden mukaan mies ei rikkonut virkavelvollisuuksiaan

Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut supon entisen työntekijän sakkoihin. Miestä syytettiin myös turvallisuussalaisuuden rikkomisesta, mutta tämä syyte hylättiin jo käräjäoikeudessa.

Syytteestä vapautettu mies haki tietoja supon tietojärjestelmästä vuonna 2015. Hänellä oli lupa käyttää tietojärjestelmän tietoja työtehtävissään. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Helsingin hovioikeus on hylännyt suojelupoliisin entisen työntekijän syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vapauttanut hänet käräjäoikeuden määräämästä sakkorangaistuksesta.

Supolla määräaikaisena työntekijänä ollut mies haki supon tietojärjestelmästä tietoja henkilökohtaisiin tarkoituksiin.

Syyttäjän mukaan mies teki vuoden 2015 elo-lokakuussa järjestelmään yhteensä 12 kyselyä ja 102 selausta, jotka eivät kuuluneet hänen työtehtäviinsä.

Mies tallensi salaisia tietoja pilvipalvelimelle. Palvelin oli supon suljetun verkon ulkopuolella. Haut liittyivät aiheeseen, josta mies julkaisi myöhemmin kirjan.

Oikeudenkäynti oli salainen ja hovioikeus määräsi, että tuomio on pidettävä ratkaisun lopputulosta lukuun ottamatta salassa 25 vuoden ajan.

Miehen kirjaan ei päätynyt salaisia tietoja

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut miehen kesäkuussa 2020 sakkorangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta hylkäsi syytteen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Käräjäoikeuden mukaan syyttäjä ei näyttänyt, että mies olisi paljastanut jonkin sellaisen seikan, joka olisi omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle.

Käräjäoikeuden mukaan miehen kirjaan ei päätynyt salaisia tietoja.

Käräjäoikeus salasi suuren osan tapaukseen liittyvästä materiaalista. Hovioikeus totesi, että käräjäoikeuden salassapitoa koskeva päätös on voimassa myös hovioikeudessa.

Lue myös aiemmat jutut: