Hyppää sisältöön

Vanki heitti vartijan päälle kuumaa öljyä Sukevalla – Vankilavirkailijain liitto on pettynyt tuomioon

Vanki tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa pahoinpitelystä. Sen sijaan syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta hylättiin.

Tuomio on aiheuttanut paljon keskustelua ja hämmennystä vartijoiden keskuudessa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Ylä-Savossa Sonkajärvellä tapahtui syyskuussa 2020 hyökkäys, jossa Sukevan vankilassa ollut vanki heitti vartijan päälle kuumaa öljyä. Vanki oli aiemmin kuumentanut ruokaöljyn kattilassa ja kuljettanut sen sitten vartijan huoneeseen termospullossa.

Vartija onnistui väistämään hyökkäystä. Hän sai öljyroiskeita vasempaan käteen ja ohimoon. Palovammat olivat lieviä. Hyökkäys päättyi nopeasti, sillä huoneessa olleet toiset vartijat ottivat vangin verekseltään kiinni.

Vanki tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa joulukuun lopulla pahoinpitelystä. Sen sijaan syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta hylättiin. Tuomio on lainvoimainen.

Käräjäoikeus katsoi, että vangin aikaisempi 9 kuukauden mittainen ehdoton rangaistus on riittävä seuraamus myös nyt syyksi luetusta rikoksesta. Vanki joutuu lisäksi maksamaan vartijalle 850 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, sekä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja.

Vankilavirkailijain liitto on pettynyt käräjäoikeuden ratkaisuun.

– Olimme tyrmistyneitä tuomiosta, koska kyse oli selkeästi tahallaan tehdystä teosta, jossa virkamies oli kohteena. Emme hyväksy missään nimessä, että tuomio yhdistetään aiempaan tuomioon, sanoo liiton puheenjohtaja ja pääluottamusmies Antti Santamäki.

Santamäen mukaan tuomio on aiheuttanut paljon keskustelua ja hämmennystä vartijoiden keskuudessa.

– Mikä se virkamiehen terveyden hinta on? Tätä ei hyväksy kukaan virkamies meidän alalla.

Vankilavirkailijain liiton keväällä 2021 tekemän jäsenkyselyn mukaan moni vankilatyötä tekevä on ollut suoran uhkailun ja väkivallan kohteena. Santamäen mukaan ilmiö on huolestuttava.

Lue myös: