Hyppää sisältöön

Erilaiset kommentit toimihenkilöiden osallistumisesta lakkoon UPM:n tehtaalla hämmentävät Pietarsaaressa

Ammattiliitto Pron mukaan töihin on tullut vain muutamia toimihenkilöitä. Pietarsaaren sellutehtaan johtajan mukaan töihin on tullut iso osa toimihenkilöitä.

UPM:n työntekijöiden lakko alkoi 1. tammikuuta ja se jatkuu 5. helmikuuta saakka, ellei sopimusta saada sovittua. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Eriävät kommentit toimihenkilöiden osallistumisesta lakkoon Pietarsaaren UPM:n sellutehtaalla hämmentävät.

Ammattiliitto Pron pohjalaismaakuntien toimipaikoista vastaava sopimusasiantuntija Riku Vesapuiston mukaan muutamia toimihenkilöitä tullut lakon aikana töihin. Vesapuisto kertoo olleensa itse lakkovahtina parina aamuna ja todenneensa tilanteen.

– Hiljaista on ollut. Meidän havaintojemme mukaan yksittäisiä toimihenkilöitä on mennyt lakon aikana töihin, mutta pääosa toimihenkilöistä on lakossa, Vesapuisto sanoo.

Pietarsaaren sellutehtaan johtaja Simon Fagerrud kuitenkin arvioi, että iso osa toimihenkilöistä on tullut töihin.

– Olen tavannut ja kiittänyt jokaista itse, Fagerrud sanoo.

Ammattiliitosta arvellaan, että työnantaja laskee lukuun mukaan myös ylemmät toimihenkilöt, vaikka he eivät ole työehtosopimusriidan osapuoli. Näin ei tehtaanjohtaja Simon Fageruddin mukaan ole.

Lakkopropagandaa?

Riita ja lakko UPM:n tehtailla koskee Paperiliiton työntekijöitä ja Ammattiliitto Pron toimihenkilöitä.

Pietarsaaren tehtaalla tuotanto on kokonaan pysähdyksissä kuten muillakin UPM:n tehtailla. Paperiliittoon kuuluvia työntekijöitä on lakossa 180 Pietarsaaressa. Toimihenkilötehtävissä työskenteleviä Ammattiliitto Pro:n jäseniä tehtaalla on kolmisenkymmentä.

Metsäyhtiö kertoi julkisuuteen alkuviikosta, että lakko ei pidä toimihenkilöiden osalta ja että yli kaksi kolmasosaa on saapunut UPM:n tehtaille töihin.

Sopimusasiantuntija Riku Vesapuisto arvelee, että työnantaja haluaa viestiä, että lakko ei tunnu missään.

– Tämä on työantajan lakkopropagandaa siitä, että lakko ei pure. Samalla haluataan murentaa yleistä mielikuvaa siitä, että toimihenkilöt eivät olisi yhteinäisiä ja puolustamassa työsuhteensa ehtoja, Vesapuisto sanoo.

Tehtaanjohtaja Simon Fagerrud ei ota kantaa lakkopropagandaväitteeseen.