Hyppää sisältöön

Retkiluistelurataa tekevä traktori uppoaa jäihin Kuopiossa harva se vuosi – katso videolta, miten viikon järvessä ollut kone saatiin nyt ylös

Retkiluistelurataa tekemässä ollut traktori upposi jäihin viime viikolla Kuopiossa. Onnettomuus ei ollut ensimmäinen laatuaan. Vastaavia tapauksia on sattunut Kuopiossa ainakin viisi kertaa kymmenen viime vuoden aikana.

Kuopiossa pelastettiin jäihin uponnut traktori.
Kuopiossa pelastettiin jäihin uponnut traktori.

Kallaveden jäihin viime viikolla uponnut traktori saatiin nostettua maihin Kuopiossa.

Kallaveden jäälle rakennetaan parhaillaan luonnonjäärataa retkiluistelijoille. Jää petti yhden traktorin alta viime viikon tiistaina, ja noin 2 000 kiloa painanut pienoistraktori upposi jäihin hyttiä myöten.

Traktorin ympärille vedettiin jäätä pitkin kookas kehikko. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Vastaavia onnettomuuksia on sattunut viime vuosina useita. Työnjohtaja Kai Aho Kuopion kaupungilta muistelee, että traktori on uponnut kesken jääradan teon noin viisi kertaa kymmenen viime vuoden aikana. Välillä se on uponnut pohjaan asti, välillä pintajäihin.

– Tämä alkaa olla enemmän tapa kuin poikkeus, Aho toteaa.

Jää tutkitaan huolellisesti

Luistelurata ulottuu Kallavedellä laajalle alueelle, sillä se on valmiina jopa 12,5 kilometrin pituinen ja leveydeltään 10–20 metriä.

– Jäätilannetta on mahdotonta arvioida etukäteen joka kohdasta sataprosenttisella varmuudella, Aho sanoo.

Koppia myöten jäihin uponnut traktori kiinnitettiin taljoilla Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tänäkin vuonna jäätä oli tutkittu ja kairattu etukäteen.

Aho arvioi, että uusi aallonmurtaja on saattanut vaikuttaa virtauksiin ja jään vahvuuteen.

Kuljettaja ehti hypätä traktorista pois, koska tähän aikaan vuodesta työtä tehdään turvallisuussyistä ovi auki. Tilanteeseen oli varaudutte, ja kuljettajalla oli yllään kelluntahaalarit ja naskalit.

Sentti sentiltä ylös taljojen avulla

Traktori saatiin tänään nostettua maihin useita tunteja kestäneessä operaatiossa. Onnettomuuden jälkeen traktoria oli pönkätty puuparruilla, jotta se ei vajonnut järven pohjaan asti.

Traktorin ympärille liu’utettiin jäätä pitkin kehikko. Traktori kiinnitettiin taljoihin ja sen jälkeen se sahattiin jäistä irti.

– Käsipelillä taljoja nitkutettiin sentti sentiltä ylöspäin, Aho kertoo.

Nosto-operaatio sujui suunnitellusti.

Nosto-operaatioihin on totuttu Kuopiossa. Jäärataa tehdessä on sattunut useita onnettomuuksia. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Jäärata ja traktorin uppoaminen ovat kiinnostaneet kuopiolaisia. Kuopion liikuntatoimelle on tullut runsaasti vinkkejä ja palautetta tapahtuneesta.

– Monenlaista mielipidettä on, miten homma pitäisi hoitaa, Aho hymähtää.

Tänä vuonna jäärataa on päästy rakentamaan tavallista aikaisemmin. Usein jäille on päästy vasta tammikuun puolivälin jälkeen. Traktoria kevyemmillä mönkijöillä retkiluistelurataa ei pysty tekemään.

Aiheesta voi keskustella 6.1.2022 kello 23:een saakka.

Lue myös: