Hyppää sisältöön

Koulujen alku lähiopetuksessa huolestuttaa Pohjanmaalla – Christina Knookala: "Olemme katsoneet plussat ja miinukset kahden pahan väliltä"

Peruskoulut alkavat Vaasassa perjantaina 7.1. Maskisuositus kouluissa laajenee 4.-5.-luokkalaisille.

Sivistystoimenjohtaja Christina Knookalan mukaan etäkouluun siirtyminen tapahtuu koulukohtaisesti, mikäli siihen on tarvetta. Kuva: Anna Wikman / Yle

Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän alueella koronatilanne on pahempi kuin aikaisemmin. Siksi monissa kodeissa pohditaan, alkavatko koulut lähiopetuksessa tai etänä.

Vaasan kaupungin sivistystoimen johtaja Christina Knookalan mukaan päätös pitää: koulut Vaasassa alkavat lähiopetuksessa perjantaina.

– Olemme katsoneet plussat ja miinukset kahden pahan väliltä. Kouluterveyskyselyn tulokset oppilaiden hyvinvointiin liittyen osoittavat, että etäopetus ei ole yksiselitteisesti hyvä ratkaisu, Knookala kertoo ja toteaa, että koronatilannetta seurataan aktiivisesti.

Etäopetukseen voidaan siirtyä esimerkiksi siinä tapauksessa, mikäli iso osa opetushenkilökuntaa altistuu ja oppitunteja ei voida järjestää. Etäkouluun siirtyminen tapahtuisivat tästä syystä koulukohtaisesti.

– Se on oikeudenmukaisempaa. Sama tilanne ei välttämättä ole kaikissa Vaasan kouluissa, Knookala toteaa.

Maskisuositus laajenee, porrastuksia ruokailuihin

Knookalan mukaan kouluissa tehdään nyt parhaansa, että altistumisilta vältytään.

Vaasan kaupungin varautumisen johtoryhmä päätti kokouksessaan tammikuun alussa pidetyssä kokouksessaan, että maskisuositus koskee nyt myös neljäs- ja viidesluokkalaisia. Aiemmin maskisuositus koski perusopetuksessa 6.-9.-luokkalaisia. Maskisuositus on voimassa toistaiseksi.

Knookalan mukaan myös ruokailuja porrastetaan enemmän ja luokkien yhdistelyitä ei tehdä.

– Pysymme keinoissa, jotka olemme aiemmin jo hyväksi kokeneet puolentoista vuoden aikana, Knookala kertoo.

Infektioylilääkäri toivoisi etäkoulua

Infektioylilääkäri Juha Salonen kuvailee Pohjanmaan koronatilannetta hyvin kaaottisesti. Hän olisi etäkoulun kannalla.

– Tautia on paljon, niin kyllä se ilman muuta leviää siellä. Siellä on paljon alle 12-vuotiaita, jotka ovat rokottamattomia. Jos se leviää koululaisten keskuudessa, niin kyllä se leviää sieltä eteenpäin vanhempiin, isovanhempiin ja pahimmillaan riskiryhmiin, Salonen kertoo.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoustaa perjantaina ja tarkastelee koronatilannetta alueella. Ilmaantuvuus sataatuhatta henkeä kohden alueeella on nyt 1 112.

– Nyt alkaa olla sellainen paikka, että jos ei ole vielä vedetty hätäjarrusta, niin nyt olisi sen aika koko maassa, Salonen kertoo.