Hyppää sisältöön

Riihimäellä rajataan sote-palveluja heikentyneen koronatilanteen takia

Korona on iskenyt pahasti Riihimäen sote-palveluihin. Sosiaali- ja terveysjohtaja Jouni Sakomaan mukaan tilanne on palveluiden järjestämisen näkökulmasta kriittinen.

Yksittäisiä kotihoidon asiakkaita saatetaan joutua siirtämään ympärivuorokautisen hoidon yksiköihin. Kuva: AOP

Riihimäellä koronaepidemia on vaikeuttanut huomattavasti sosiaali- ja terveystoimessa palveluiden järjestämistä. Lähes kaikissa yksiköissä on koronapositiivisia tai altistuneita työntekijöitä tai asiakkaita.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Jouni Sakomaa kertoo kaupungin tiedotteessa, että epidemiatilanne elää koko ajan omikronin takia.

– Tietoomme tulee päivittäin uusia tartuntoja tai altistumisia, joten palveluiden järjestämisen näkökulmasta tilanne on kriittinen. Tilannetta vaikeuttaa terveyskeskuksen koronan tartunnanjäljityksen ruuhkautuminen ja koko sosiaali- ja terveydenhuoltoa vaivaava henkilöstöpula.

Riihimäen seudun ilmaantuvuus kahden viikon osalta on tällä hetkellä noin tuhat 100 000 asukasta kohden. Luku on korkeampi kuin Hämeenlinnan ja Forssan seudulla.

Vaikutusta muun muassa kotihoitoon

Koronajäljitys on Riihimäellä ruuhkautunut. Terveyskeskus rajaa 17. tammikuuta alkaen kiireetöntä vastaanottoa sekä neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimintaa. Nyt myös kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala valmistautuu tilanteen vaatimiin toimiin.

– Tilanteen seurauksena voimme esimerkiksi joutua sulkemaan yksikköjä tai muuttamaan yksittäisten asiakkaiden hoitojärjestelyjä tilapäisesti tai pysyvästi. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi yksittäisten kotihoidon asiakkaiden siirtäminen ympärivuorokautisen hoidon yksiköihin. Muutoksista keskustellaan asiakkaan ja omaisten kanssa, Sakomaa sanoo tiedotteessa.

Koronaepidemian vuoksi seuraaviin toimintoihin on tulossa muutoksia:

  • Yhteisötalo Riksula on suljettuna 23.1.2022 saakka
  • Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään ainoastaan etänä 31.1.2022 saakka
  • Nuorille aikuisille kohdennetun vertaisryhmän toiminnan aloitus siirtyy helmikuun alkuun
  • Muistisairaiden päivätoiminta on suljettu tällä hetkellä 9.1.2022 saakka
  • Kotihoidon käyntejä voidaan joutua lyhentämään, ja kaikkia käyntejä ei välttämättä pystytä tekemään
  • Asumisyksiköissä on yksittäisten asukkaiden ja yksiköiden vierailurajoituksia ja -suosituksia sekä karanteeniin määrättyjen osalta vierailukieltoja