Hyppää sisältöön

Omikronin mahdolliset long covid -oireet selviävät pian – neurologian professorin mukaan virusmuunnosta ei kannata pitää vaarattomana

Pitkäkestoista COVID-19 -tautia tutkitaan kiivaasti. Neurologian professori Risto O. Roineen mukaan parin kuukauden kuluessa selviää, paljonko omikronmuunnos aiheuttaa pitkäkestoisia oireita.

Osalla ihmisistä on oireita pitkään akuutin koronataudin sairastamisen jälkeen. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamaan tautiin sairastuneiden hurja määrä huolettaa tällä hetkellä eri puolilla maailmaa.

Lähiaikoina hahmottuu, aiheuttaako omikronmuunnos myös pitkäkestoista COVID-19 -tautia (long covidia) samaan tapaan kuin esimerkiksi deltamuunnos. Omikron havaittiin ensimmäisen kerran marraskuussa.

– Omikronepidemia on niin tuore, ettei vielä ole kertynyt dataa siitä, kuinka paljon se aiheuttaa long covidia. Se selviää lähimmän kuukauden tai kahden kuluessa, sanoo Turun yliopiston neurologian professori Risto O. Roine.

Roine toimii puheenjohtajana kansallisessa Long covid -asiantuntijaryhmässä.

Toistaiseksi ei hänen mukaansa ole mitään näyttöä siitä, että jokin koronaviruksen muunnoksista olisi aiheuttanut selkeästi muita muunnoksia useammin tai harvemmin pitkäkestoisia oireita.

Omikronista tietoa ei vielä tässä vaiheessa ole – toistaiseksi ei Roineen mukaan ole näyttöä siitä, että se aiheuttaisi aiempia muunnoksia vähemmän pitkäkestoisia oireita.

Omikronin aiheuttama akuutti taudinkuva näyttää olevan useimmilla esimerkiksi deltaan verrattuna lievempi, mutta silti se kuormittaa terveydenhuoltoa. Myös pitkittyneistä oireista kärsivien potilaiden määrä voi Roineen mukaan nousta edelleen.

Omikronmuunnos lisää koronatartuntoja aiempia muunnoksia nopeammin. Ihmiset jonottivat yksityisen 9Lives-yrityksen koronatestiin Helsingissä 3. tammikuuta. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Uupumusta, "aivosumua", hengitysvaikeuksia

Pitkäkestoisessa COVID-19 -taudissa oireita esiintyy akuutin koronataudin sairastamisen jälkeen.

Määritelmät vaihtelevat jonkin verran. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan oireet jatkuvat vähintään kahden kuukauden ajan, Yhdysvalloissa puhutaan vähintään neljästä viikosta.

Yhdysvaltain tartuntatautiviraston, CDC:n määritelmän (siirryt toiseen palveluun) mukaan pitkäkestoisen koronataudin keskeisiä oireita ovat muun muassa hengitysvaikeudet, uupumus, fyysisen tai kognitiivisen rasituksen alentunut sietokyky sekä keskittymisvaikeus, niin kutsuttu aivosumu.

Kuva taudin synnystä alkaa kirkastua

Pitkäkestoista koronatautia tutkitaan tällä hetkellä kiivaasti.

– Kuva taudin synnystä on ollut tähän saakka hyvin sirpaleinen. Se alkaa kirkastua, sanoisin jopa päivä päivältä, Risto O. Roine sanoo.

Aivan viime aikoina on Roineen mukaan saatu lisää vakuuttavaa näyttöä siitä, kuinka pitkäkestoisen koronan oireet syntyvät. Tieto voi hänen mukaansa auttaa jatkossa kehittämään myös hoitoa.

– Yli puolella pitkäkestoista covidia sairastavista voidaan osoittaa harvinaisia autovasta-aineita eli elimistön omia rakenteita vastaan kääntyneitä vasta-aineita. Ne todennäköisesti välittävät pitkäkestoisia oireita ja pitävät yllä pitkäkestoista tulehdusreaktiota elimistössä.

Hän on toiveikas myös sen suhteen, että piakkoin saataisiin kehitettyä esimerkiksi verikoediagnostiikkaa, jonka avulla potilaiden pitkäkestoinen COVID-19 voitaisiin diagnosoida.

– Tämän sairauden diagnosoimiseen tarvitaan täsmädiagnostiikkaa. Uskon, että tämän vuoden aikana sellaista on tulossa, Roine sanoo.

Pitkäkestoiset oireet ovat yleisiä

Risto O. Roineen mukaan uusimmissa, laajoissa seurantatutkimuksissa on selvinnyt, että pitkäkestoisia oireita on noin joka toisella koronan sairastaneista aikuisista.

Esimerkiksi USA:ssa terveysviranomaiset arvioivat osuuden pienemmäksi, 10–30 prosenttiin sairastaneista aikuisista.

Luvut poikkeavat toisistaan näin paljon muun muassa sen vuoksi, että seurantatutkimuksissa painottuvat sairaalassa hoidetut potilaat. Heillä pitkäkestoiset oireet ovat kaikkien yleisimpiä.

– Yleisyys on kaikkein suurinta niillä ihmisillä, joilla on ollut vaikeimmat hengitystieoireet. Etenkin niillä, joiden oireet ovat edellyttäneet tehohoitoa ja hengityskonehoitoa, Roine sanoo.

Pitkäkestoista koronatautia esiintyy kuitenkin myös koronan lievemmin sairastaneilla. Tehohoidossa olleilla potilailla myös itse tehohoidosta toipuminen voi viedä aikaa.

Koronarokotukseen jonotettiin Helsingin Jätkäsaaressa 5. tammikuuta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Lasten paraneminen näyttää selvästi aikuisia paremmalta

Alle 12-vuotiailla lapsilla pitkäkestoinen COVID-19 on Roineen mukaan paljon aikuisia harvinaisempaa. Monista lähteistä kootun tutkimustiedon mukaan pitkäkestoisia oireita on vähintään 1–2 prosentilla koronan sairastaneista lapsista. Roineen mukaan lasten oireiden lievittyminen näyttää huomattavasti aikuisia paremmalta.

– Lasten long covid -oireet ovat lähes poikkeuksetta korjautuneet kuukausien kuluessa.

Roine kertoo itse hoitavansa muutamaa kymmentä aikuispotilasta, joilla oireet ovat jatkuneet jo lähes kaksi vuotta. Hänen mukaansa pitkäkestoisen COVID-19:n tutkimuksen ja potilastyön kautta näkyy kuitenkin myönteisiä signaaleja.

– Kliinisen kokemuksen mukaan näyttäisi siltä, että oireet lievenevät ajan kuluessa. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole riittävästi seurantatutkimusnäyttöä siitä, miten sairaudesta parannutaan, Roine sanoo.

Hänen mukaansa potilaiden pitkäkestoisia oireita voidaan eri hoitokeinoilla myös huomattavasti lievittää.

Kansallinen Long covid -asiantuntijaryhmä on perjantaina julkaisemassa raportin, jossa on tähänastista kootummin ja tarkemmin tietoa pitkäkestoisesta COVID-19 -taudista.

Lue myös: