Hyppää sisältöön

Päijät-Sote muutti ohjeistustaan: kahdesti koronarokotettuja asetetaan taas karanteeniin, mutta kolmasti rokotettuja pääosin ei

Ohjeistuksia muutettiin, koska omikronmuunnoksesta on tullut Päijät-Hämeessä valtavirus. Omikronmuunnos kiertää rokotesuojan paremmin kuin deltamuunnos.

Kolmannen koronarokotuksen saaneita ei enää kehoteta ottamaan koronatestiä, jos hengitysoireet ovat lieviä. Kuvituskuva. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Päijät-Soten alueella on siirrytty käytäntöön, jossa altistumistapauksissa kahdesti koronarokotetut asetetaan karanteeniin, mutta kolmesti rokotetut pääsääntöisesti ei. Aikaisemman katsottiin, että kaksi rokotetta antoi täyden rokotussuojan.

Rokotesuojaa deltamuunnosta paremmin kiertävä omikronmuunnos on jo valtakoronavirus Päijät-Hämeessä. Sen takia kahdesti rokotettujen riski saada koronatartunta on suurentunut aiemmasta.

Päijät-Sote kehottaa myös koronavirukselle kolmesti rokotettuja huomioimaan altistuminen: kontakteja riskiryhmiin kuuluviin tai iäkkäisiin henkilöihin tulisi välttää 10 vuorokautta altistuksen jälkeen.

Kolmasti rokotettuja ei kehoteta koronatesteihin, jos oireet ovat lievät

Uusimman ohjeistuksen mukaan lievien hengitysoireiden vuoksi ei tarvitse ottaa koronatestiä, jos kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko. Testi on kuitenkin aiheellinen rokotuksista huolimatta tiedettävästi altistuneille, immuunipuutoksesta kärsiville sekä sote-alan työntekijöille.

Kotitestiä voi käyttää terveydenhuollon koronatestien sijasta etenkin, jos oireet ovat lievät eikä niistä kärsivä kuulu vakavan koronataudin riskiryhmään. Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan peräkkäisinä päivinä.

Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Oireesi ovat lieviä.
  • Et tarvitse virallista eristyspäätöstä tartuntatautipäivärahan saamiseksi. Pelkkä kotitesti ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan.
  • Et tarvitse virallista tietoa sairastetusta taudista koronapassia varten. Tätä tietoa ei tarvita, jos olet saanut kaksi koronarokotusta.

Myöskään täysin rokotettujen ei tule mennä töihin ja heidän kannattaa välttää kontakteja, jos heillä on hengitysinfektion oireita.

Koronatestiin voi varata ajan nyt sähköisen ajanvarausväylän kautta (siirryt toiseen palveluun). Ajanvaraus vaatii tunnistautumisen.