Hyppää sisältöön

Lahden sivistysjohtaja vastustaa etäopetukseen siirtymistä

Sivistysjohtaja Tiina Granqvist katsoo, että etäopetuksen haitat ovat edelleen suuremmat kuin hyödyt. Hän pitää mahdottomana, että suositus saataisiin käytäntöön parissa päivässä, jos ministerityöryhmä sellaisen antaisi.

Lahden sivistysjohtaja uskoo, että lapset ja nuoret palaavat lähiopetukseen lomien jälkeen. Kuvituskuva. Kuva: Petri Niemi/Yle

Lahden kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvist vastustaa koulujen siirtämistä etäopetukseen lomien päätyttyä.

– Kuulostaa hankalalta tilanteelta. Lapset ja nuoret ovat olleet pitkällä lomalla, vuorokausirytmi on sekaisin, ja sitten oletetaan, että he voisivat suoraan palata etäopetukseen ja olisivat siihen motivoituneita. Missään mielessä en pysty kannattamaan tällaista, Granqvist toteaa.

Hän muistuttaa monien asiantuntijoidenkin todenneen, etteivät etäkoulusta saatavat hyödyt olisi oikeassa suhteessa siitä seuraaviin haittoihin.

Jos perjantaina iltapäivällä kokoontuva koronaministerityöryhmä päätyisi suosittamaan etäopetusta sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä, ei kouluja silti saataisi käden käänteessä kiinni. Alueellisten tartuntatautiviranomaisen pitäisi ensin päättää koulujen sulkemisesta, sitten järjestäjien eli kaupunkien tai kuntien.

– Se, että me maanantaiksi saisimme tällaiset manööverit tehtyä ympäri Suomen, on mahdotonta. Kyllä tähän minun nähdäkseni joka tapauksessa joku siirtymäaika tarvitaan, sivistysjohtaja Granqvist arvioi.

Hän pitää hyvin epätodennäköisenä, että ainakaan Lahdessa lapset ja nuoret jäisivät maanantaina kotiin.

– Noudatamme niitä ohjeita, jotka tällä hetkellä ovat voimassa. Maanantaina tullaan kouluun, ja jos nyt sitten jotain nopeaa muutosta jollakin systeemillä saadaan aikaisiksi, tiedotamme siitä.

Osittaista etäopetusta edessä joka tapauksessa

Koronaviruksen omikron-muunnos kuitenkin leviää nopeammin kuin delta-variantti ja tartuntamäärät kasvavat vauhdilla myös Päijät-Hämeessä.

Lahden sivistysjohtaja Tiina Granqvistin mukaan onkin selvää, että kevään ajan kouluissa tullaan antamaan osittain etäopetusta. Hän tietää, että tartuntojen lisääntyessä karanteenit ja siihen liittyvä yhtäaikainen lähi- ja etäopetus sekä altistuneiden jäljittäminen kuormittavat opettajia ja rehtoreita.

– Meidän pitää siihen sitten reagoida. Mutta se on pienempi paha, että ollaan karanteenissa ja osittain etäopetuksessa kuin se, että koko koululaitos siirtyisi etäopetukseen. Se on todella rankka toimenpide.

Granqvistin mukaan yksi huoli on, riittääkö henkilöstöä opetukseen, jos sairastumisia tulee entistä enemmän. Hän kuitenkin katsoo, että myös sairauspoissaolojen suhteen kouluissa täytyy toimia tilanteen mukaan.

Jos opettaja on kipeänä, hänelle pyritään etsimään sijainen. Mikäli opettaja joutuu altistumisen takia karanteeniin, mutta ei ole sairas, voidaan koko luokka tuolloin siirtää etäopetukseen.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.