Hyppää sisältöön

Karut työolot, huono palkka? Kerro kokemuksesi työnhausta – teemme aiheesta juttua

Työttömien arki on muuttumassa taas, kun hallitus tuo Suomeen pohjoismaisen työnhakumallin. Mutta onko luvassa vain turha haastatteluralli? MOT-toimitus etsii kertomuksia työnhaun ongelmista ja onnistumisista.

Useilla aloilla kärsitään työvoimapulasta samalla kun Suomessa on yli 250 000 työtöntä työnhakijaa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Lähetätkö jatkuvasti työhakemuksia, mutta et onnistu saamaan töitä? Saatko apua työnhakuun? Onko työmarkkinoilla tarjolla hyviä työpaikkoja? Vastaa alla olevaan kyselyymme!

Hallitus tavoittelee (siirryt toiseen palveluun) jatkossa työvoimapalvelujen määrässä ja laadussa muiden pohjoismaiden tasoa. TE-toimistojen ja kuntien palveluihin palkataan sitä varten noin 1 200 virkailijaa lisää.

Työttömän tulee uudessa mallissa hakea keskimäärin yhtä työtä viikossa, mutta sääntöön on tulossa myös poikkeuksia. Hakemustahti tarkoittaisi hallituksen arvion mukaan 14 miljoonaa työnhakua vuodessa.

Virkailijat tekisivät työnhakijoille noin 9 000 haastattelua joka arkipäivä. Uuden mallin on tarkoitus lisätä työllisten määrää noin 10 000:lla. Uudistus on tulossa voimaan toukokuussa 2022.

Edelliskerran lakimuutos velvoitti viranomaiset tiivistämään yhteydenpitoa työttömiin viisi vuotta sitten. Haluamme selvittää, onko uudistuksista todella apua työttömille. Suomessa on samaan aikaan paljon työttömiä ja vaikeasti täyttyviä työpaikkoja. Mistä ongelma mielestäsi johtuu?

Kerro meille, millaista tukea kaipaat työnhakuun? Auttaako työnvälitys työllistymään?

Kyselyn tiedot tulevat toimituksen käyttöön ja niitä käytetään luottamuksellisesti.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.