Hyppää sisältöön

"Todella tylsää!" sanoo Emil Isojärvi – tätä mieltä ovat etäopetuksesta lapset ja nuoret eri puolilla Suomea

Koronaministerityöryhmä miettii tänään, siirtyvätkö koulut etäopetukseen. Koululaiset haluaisivat lähiopetukseen, koska siellä oppii paremmin ja näkee kavereita.

Keminmaalaisen Emil Isojärven mukaan etäkouluun siirtyminen olisi tylsää, mutta hän näkee siinä myös hyvät puolet. Keminmaan hiihtokeskuksen rinteestä tavoitettu nuorimies kertoo hyviksi puoliksi esimerkiksi sen, että ahkerasti tehtävät tehdessä koulupäivän suorittaa etänä nopeammin.
Etäopetuksessa päivät voivat olla lyhyempiä, jos tekee tehtävät nopeasti, sanoo Emil Isojärvi.

Vapaa-aika katoaa helposti etäopetuksessa. Sen on pistänyt merkille jyväskyläläinen Jenna Malinen. Hän jatkaisikin lukio-opintojaan mieluiten paikan päällä joululoman jälkeen.

Osa tehtävistä jää illaksi, koska kaikkea ei ehdi tehdä koulupäivän aikana. Kotona hän vilkuilee puhelimesta vaikkapa Tiktokia opiskelujen lomassa.

– Koulussa on parempi, koska kotona vapaa-aika ja opiskelu sekoittuvat. Etäopetuksessa teet koko päivän kouluhommia, Malinen kuvaa kokemuksiaan yläasteajan kotiopiskelusta.

Lisäksi lähiopetuksessa Malinen voi kysyä neuvoa opettajalta milloin vain ja saa apua myös kavereilta. Toisaalta kotona saattaa olla rauhallisempaa kuin koulussa.

Malinen ja muut suomalaiset koululaiset saattavat kuitenkin joutua pian opiskelemaan kotona.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut, että koulujen kevätlukukausi alkaa etäopetuksella. Etäkouluun siirtymisestä päättää koronaministerityöryhmä, joka kokoustaa asiasta tänään perjantaina.

Kiia Järvelää ja Jenna Malista huolettaa, että harrastukset peruuntuvat kiristyvien koronarajoitusten takia. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Myös jyväskyläläinen Kiia Järvelä haluaisi paikan päälle lukioon.

– Koulussa on paljon helpompi opiskella kuin kotona ja näkee kavereita, hän sanoo.

Teknisesti kotiopiskeluun olisi Järvelän mukaan helppo siirtyä, koska käytössä on muutenkin lukion tietokone. Hän arvelee, että etäopetuksen sujuvuus riippuu myös opettajasta.

– Jos nähdään, että kotiopiskelu on parempi vaihtoehto, eihän sille oikein mitään voi. Onhan siinäkin puolensa, kun saa nukkua pidempään. Ei siinä oikein muita plussia ole, Järvelä pohtii.

Alexander Raven löytää etäopetuksesta hyviäkin puolia. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Koulusta saa koronan helpoiten

Etäopetuksesta ei innostu myöskään keminmaalainen Emil isojärvi.

– Se on todella tylsää, hän sanoo.

Etäkoulussa on silti hyvätkin puolensa, koska kotona voi vaikka hiihtää paljon. Myös koulupäivät saattavat olla tavallista lyhyempiä, jos tekee tehtävät nopeasti. Silloin kuuden tunnin päivä saattaa lyhentyä kolmituntiseksi.

Keminmaalaisen Alexander Ravenin mielestä etäopetus ei ole kauhean huono juttu.

– Jos menee kouluun, sieltä tulee eniten koronaa.

Topias Tikan mielestä lähiopetuksessa oppii paremmin kuin etänä.

Koulussa on kavereita ja opettaja auttamassa

Tokaluokkalainen Topias Tikka, 8, haluaisi palata joululomalta takaisin koulunpenkille. Se tuntuu mukavammalta kuin etäopetus, koska koulussa oppii paremmin kuin kotona.

– Siellä on kavereita, ja jos ei ymmärrä tehtäviä, opettaja voi kertoa niistä, hän sanoo.

Jyväskyläläinen koululainen arvelee, että kaveritkin palaisivat mieluummin paikan päälle kouluun kuin jäisivät etäopetukseen.

Samaa mieltä on ekaluokkalainen Petrus Kaivosaari.

– Kivempaa olisi olla tavallisesti koulussa. Siellä saa leikkiä enemmän kavereiden kanssa, eikä tarvitse olla niin paljon yksin, joensuulainen koululainen toteaa.

Petrus Kaivosaari nautti perjantaina joululomansa viimeisistä rippeistä luistellen isänsä Ari-Pekka Kaivosaaren kanssa Joensuussa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Tikka ja Kaivosaari kuitenkin saavat todennäköisesti jatkaa lähiopetuksessa, koska ministeriö ei esitä esikoulun eikä 1.–3. luokkien siirtymistä etäopetukseen.

Kasvomaski ei ole koululaisten mielestä kiva

Vaasassa kevätlukukausi ehti jo käynnistyä perjantaina.

4.-luokkalaiset Noah Honkala ja Helenn Dang totuttelivat ensimmäistä kertaa käyttämään kasvomaskia koulussa. Maskia suositellaan käytettäväksi koulussa 4. luokasta ylöspäin.

– Ei se ole niin kivaa, sanoo Honkala, joka ei ole käyttänyt maskia juuri koulun ulkopuolellakaan ennen.

Kumpikaan lapsista ei juuri innostu etäkoulusta, vaikka puolensa siinäkin toki on.

– On se ihan kivaa, kun saa nukkua myöhään, mutta vaikeaa on näyttää läksyt opettajalle, Noah Honkala pohtii.

– Jos kysyy jotain, pitää kirjoittaa tietokoneella. Koulussa voi nostaa käden pystyyn ja kysyä, Helenn Dang huomauttaa.

Vertailussa lähikoulu vie voiton, sillä lähikoulussa tapaa kavereita.

Suvilahden koulun oppilaat Noah Honkala ja Helenn Dang opettelivat perjantaina lukukauden ensimmäisenä päivänä käyttämään kasvomaskeja koulun sisätiloissa. Aiemmin tätä ei ole 4.-luokkalaisilta vaadittu. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Peruskoulu alkoi Vaasassa perjantaina keskellä epävarmaa koronatilannetta

Etäkoulussa olisi helpompi palata arkeen

Lappeenrantalainen Maiju Halme aloittaisi lukuvuoden mieluummin lähiopetuksessa kuin etäopetuksessa.

– Silloin näkee kavereita ja oppii helpommin kuin etäkoulussa, neljäsluokkalainen sanoo.

Etäopetuksessakin olisi Halmeen mukaan omat hyvät puolensa.

– Loman jälkeen on helpompi suhtautua arkeen. On helpompi, kun ei heti tarvitse lähteä koululle asti.

4.-luokkalainen Maiju Halme (vas.) aloittaisi kevätlukukauden mieluummin lähiopetuksessa. Halme ulkoili perjantaina pikkusiskonsa Veeran ja kaverinsa Runo Sormusen kanssa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Koulussa on myös maskisuositus. Halme kokee kasvomaskin käytön rankaksi ja vaikeaksi.

Maiju Halmetta voi jo pitää kokeneena etäkoululaisena. Ensimmäisen kerran hän oli etäopetuksessa keväällä 2020. Sen jälkeen hän on ollut etäopetuksessa kaksi kertaa altistumisten takia.

Vanhempien työteho tippuisi 50 prosenttiin

Kevätlukukauden aloittaminen etäopetuksessa ei vanhempien mukaan tuottaisi suurta päänvaivaa perheelle.

– Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus opiskella ja tehdä töitä kotona, isä Eero Halme sanoo.

Perheeseen kuuluvat myös päiväkodissa ja ensimmäisellä luokalla olevat lapset.

– Miehen kanssa pitää sopia, että kumpi ohjaa lasten touhua ja toinen saisi täyden työrauhan. Töissä on hetkiä, että pitää keskittyä täysillä ja hetkiä, jolloin voi työskennellä rennommin, pohtii mahdollisesta etäopetuksesta äiti Iida Halme.

Sisarukset Arttu (edessä), Maiju (ylhäällä vasemmalla) ja Veera Halme ulkoilivat perjantaina kaverinsa Runo Sormusen kanssa Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Vanhemmat ovat laskeneet oman työtehon laskevan noin 50 prosenttia, jos lapset ovat kotona.

– Äitinä miettii koko ajan ruokaa ja ovatko lapset päässeet ulos. Ei pysty keskittymään täysillä työntekoon, Iida Halme sanoo.

Lappeenrannan kaupunki ilmoitti perjantaina, että koulut aloittavat lähiopetuksessa maanantaina 10. tammikuuta, mikäli aluehallintovirasto tai Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri eivät sitä ennen tee päätöstä koulutilojen sulkemisesta.

– Pienempien kohdalla lähiopetus olisi parasta. He tarvitsevat sen verran paljon opettajan tukea ja ohjausta. Isommat pärjäilevät. Toki lapsissa on eroja, sanoo Iida Halme.

Voit keskustella aiheesta 8. tammikuuta kello 23.00 asti.