Hyppää sisältöön

Lukuhaasteet ovat jaettua lukuiloa, joissa persoonallisetkin tulkinnat ovat sallittuja – Seinäjoen kirjasto haastaa lukemaan tai kuuntelemaan 25 kirjaa tänä vuonna

Seinäjoella lukuhaaste on jo järjestyksessään kuudes. Suoritukseksi kelpaa kirja kuin kirja. Lukemisen lisäksi tavoite on lisätä keskustelua kirjoista ja lukemisesta.

Lukijoiden toiveesta lukuhaastevihkoon lisättiin tänä vuonna myös kirjabingo. Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 suomalaiset haastettiin lukemaan sata kirjaa.

Mitä kirjoja vaan, kunhan sata tuli täyteen.

Tämän ensimmäisen lukuhaasteen jälkeen kirjastot ovat tehneet uuden haasteen vuosittain. Yksi suosituimmista lienee Helmet-lukuhaaste, jonka 50 kohdan haastelista julkaistiin juuri.

Seinäjoen kaupunginkirjastolle tämän vuoden 2022 on kuudes.

Nyt julkaistulla listalla on 30 kohtaa. Kirjat ja kohdat, joihin ne sijoittaa, saa jokainen lukija valita itse, sanoo erikoiskirjastovirkailija Sirpa Pukkinen.

– Ideana on innostaa ihmisiä lukemaan ja ylittämään omien lukutottumustensa rajoja. Jos on esimerkiksi aina lukenut dekkareita tai kotimaista kirjallisuutta, niin innostuisi muihinkin genreihin, Pukkinen sanoo.

Haastekohtiin voi valita kaunokirjallisuutta, sarjakuvia, lastenkirjoja, tietokirjallisuutta. Kohtien tulkinnassa saa olla luova.

– Luettu kirja on luettu kirja, vaikka siinä olisikin persoonallinen lähestymistapa, Pukkinen sanoo.

– Nyt päättyneessä haasteessa yksi kohta oli "verkkomaailman tuntija". Jos joku luki kalastajakirjan, olihan siinäkin verkkomaailman tuntija.

Erilaisia ympäristöjä

Seinäjoen kaupunginkirjaston haasteeseen osallistuu muutama kymmenen lukijaa joka vuosi. He palauttavat lukulistansa.

Pukkinen tietää, että on lukijoita, jotka aloittavat haasteen ja keskeyttävät sen jostain syystä. Haastekohtia käytetään myös kirjavinkkeinä, vaikkei lista koskaan valmistuisikaan tai sen palauttaminen kirjastoon unohtuisi.

– Etsimme valmiiksi luettavia kirjoja kaikkiin haastekohtiin. Listat julkaistaan kirjaston verkkopalvelussa.

Tänä vuonna 2022 luetaan kirjoja, joissa ollaan metsässä, isovanhempien luona, konsertissa, teollisuusympäristössä, kotona, kaukana kotoa – ja niin edelleen.

– Yhtenä vuonna kuljettiin eri maissa. Se oli aika hankala, kun joistain maista ei ollut kovin montaa kirjaa saatavissa, Pukkinen sanoo.

Kirjoista ja haastekohdista keskustellaan somessa. Helmet-lukuhaasteella on erityinen pulinaketjunsa kirjoista joka viikonlopulle.

– Yhteisöllisyys on haasteessa yksi elementti. Sitä on tullut somessa ja hyllyjen välissä olen kuullut ihmisten keskustelevan lukemastaan – se on jaettua lukuiloa.

Osa lukijoista lisää haasteensa vaikeuskerrointa tekemällä itselleen yleisiä sääntöjä tiukemmat säännöt. Joka vuosi haasteeseen osallistuu myös lapsia lastenkirjoja lukemalla.

Myös kuunneltu kirja kelpaa

Seinäjoella haastelistalla on 30 kirjaa. Suoritukseksi riittää 25. Myös kuunneltu kirja kelpaa.

– Kovalle lukijalle 25 kirjaa on melko vähän vuoden lukusaldoksi, mutta joillekin se on ihan passeli. Emme halua, että haasteesta tulisi epämieluinen taakka, vaikka toki mukaan lähteminen on vapaaehtoista.

Pukkisen mukaan lukuhaasteet ovat olleet niin onnistuneita, että niistä luopumista olisi vaikea kuvitella. Kaikki lukemiseen kannustava, on kannatettavaa – ja lukuhaaste tuntuu mielekkäältä myös kirjastovirkailijan näkökulmasta.

Ensi vuoden lukuhaastetta aletaan valmistella viimeistään loppukesästä. Sen muhittelu lienee kuitenkin jo käynnissä työryhmän jäsenten arjessa.

Aiheesta voi keskustella maanantaihin 10. tammikuuta 2022 asti.

Lue seuraavaksi: