Hyppää sisältöön

Mari Nenosen tehtävänä on pian varjella Kotkan puistoja ja pohtia, mitä vihreää Kantasatamaan tulee – tällainen on uusi kaupunginpuutarhuri

Kotkan uudeksi kaupunginpuutarhuriksi valittu Mari Nenonen on jo tuttu kasvo Kotkan puistoissa. Hän ei pelkää astua isoihin saappaisiin.

Mari Nenonen näytti Ylelle Kotkaan tulevan ekopuiston paikkaa viime elokuussa. Hän toi Metsolaan toimittajallekin saappaat. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Kun Mari Nenonen palaa tammikuun lopulla töihin, häntä odottaa uusi titteli. Nenonen ei olekaan enää maisemasuunnittelija vaan Kotkan kaupunginpuutarhuri.

– Tosi hyvältä tuntuu, olen erittäin otettu. Sain kyllä haastavan tehtävän, Nenonen arvioi.

Nenonen valittiin kaupunginpuutarhuriksi yhdeksän hakijan joukosta, joista seitsemän oli päteviä työhön. Perusteluiden mukaan Nenosella on tarvittavaa kokemusta ja osaamista hoitaakseen tehtävää.

Haastattelun ja testin perusteella Nenonen katsottiin myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoiltaan soveltuvimmaksi.

Nenonen tietää, että hänen täytyy täyttää isot saappaat. Upeista puistoistaan tunnetun Kotkan legendaarisin kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen jäi eläkkeelle vuonna 2020. Laaksonen loi muun muassa Sapokan Vesipuiston, Katariinan Meripuiston ja Karhulan Jokipuiston ja teki Kotkasta ja sen puistoista kansanvaelluskohteen.

Jokipuisto Kotkan Karhulassa on yksi Heikki Laaksosen taidonnäytteistä. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Laaksosen seuraajaksi valittu Marko Pesu irtisanottiin kesäkuussa 2021 koeajalla, ja järkyttyneet kaupunkilaiset keräsivät mielenilmauksena kiviä Kotkan kauppatorille irtisanomisen jälkeen. Siitä lähtien kaupunki on ollut vailla puutarhojen hallitsijaa.

Monia käänteitä ennen Kotkaa

Mari Nenonen on ollut töissä Kotkan kaupungilla noin vuoden ja asunut Kotkassa vajaat kolme vuotta. Alkujaan hän on Etelä-Karjalan tyttöjä.

– Olen valunut sieltä hissukseen alaspäin, ensin Kouvolaan, sitten Helsinkiin ja siitä vielä Keski-Eurooppaan.

Nenosella on monipuolinen ansioluettelo. Hän on tehnyt tapahtumatuottajan hommia, ollut kokkina hotellissa ja tehnyt töitä viherrakentamisen parissa. Juuri ennen koronaa Itävallassa asunut Nenonen pohti paluuta Suomeen.

Nenonen keräsi viime vuonna Ylen toimittajan kanssa niittykukkia. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle

– Pitää olla aika paljon sisua, jos haluaa integroitua ja oppia paikalliset tavat. Silti on aina se ulkomaalainen, jonka on tehtävä kaksi kertaa enemmän töitä kuin muut pärjätäkseen.

Kun Kotkasta tarjoutui mahdollisuus yrityksen perustamiseen, Nenonen tarttui siihen ja ryhtyi koirahoitolayrittäjäksi. Yrityksellä meni hyvin, mutta sitten tuli korona.

Onni onnettomuudessa, sillä Nenonen hakeutui Kotkan kaupungille töihin, kun koirahoitola hiljeni.

Paljon yhdellä lautasella

Kaupunginpuutarhurin tehtäviin kuuluu Kotkan puistojen suunnittelun johtaminen sekä puistojen ja viheralueiden peruskorjaamiseen liittyvät tehtävät.

Tehtäviin kuuluu myös huomioida ilmastotavoitteet siten, että puistot pysyvät tasokkaina ja että tehtävät toimenpiteet tukevat luonnon monimuotoisuutta ja esimerkiksi sitovat hiiltä. Lisäksi mukaan mahtuu paljon erillisiä projekteja.

Katariinan Meripuisto on yksi niistä puistoista, joiden ylläpidosta Nenonen vastedes vastaa. Viime kesänä siellä laidunsi lampaita. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Nenonen ei kavahda uuden työn tuomaa vastuuta. Hän on tottunut selvittelemään asioita ja oppii nopeasti uutta. Nenonen muistuttaa myös, että asioita ei tehdä ja suunnitella yksin.

– Se on yhteispeliä. Ja varsinainen suunnittelutyö on hyvin vähäistä verrattuna siihen, mitä kaikkea muuta tehdään. Jos vaikka 10 prosenttia ajasta menee piirtämiseen, ovat asiat hyvin, Nenonen pohtii.

Millä mielin uusi kaupunginpuutarhuri ottaa pestin vastaan ja millaisia suunnitelmia hänellä on Kotkan puistojen ja viheralueiden kehittämiseksi? Toimittajana Kirsi Lönnblad.

Mitä Kotka vielä kaipaa?

Heikki Laaksonen loi Kotkaan monia erityispuistoja, mutta mitä muuta kaupunginpuutarhuri voi tehdä? Esimerkiksi Kantasatama on tulossa, ja sen suunnitteluun Nenonen pääsee mukaan heti.

Mitään muuta suurta ja mullistavaa uudistustyötä ei kuitenkaan ole horisontissa. Kotkassa on paljon ulkoilualueita, uimarantoja, leikkipaikkoja ja nurmikkoa, jotka piristyvät hyvällä ylläpidolla ja pienillä parannuksilla. Vieraslajeja poistetaan ahkerasti, ja esimerkiksi kurtturuusun häätäminen on vasta alkutekijöissään.

Idean Kotkan ekopuistosta keksi kotkalainen Erika Taima-Liljeström, joka ajatteli, että hyönteisille on saatava lisää niittyjä. Mari Nenonen näytti Taima-Liljeströmille puistosuunnitelmaa viime elokuussa. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Nenonen on jo edellisessä työtehtävässään saanut aikaan erilaisia pieniä piristyksen paikkoja kaupunkiin. Viimeisin oli kuusimetsä Kotkan torilla. Elokuussa Nenonen käynnisti Metsolaan ekopuistoprojektin yhdessä koululaisten, päiväkotilaisten ja sitä ehdottaneen kaupunkilaisen kanssa.

– Se idea tuli osallistuvan budjetoinnin kautta. Luontokasvatuspuistoja ja ekopuistoja tarvitaan. Nyt pilotoidaan, ja muutamia paikkoja on jo mielessä, joihin voisi saada lisää ekopuistoja.

Myös itse kaupungin puistotoimen ottaminen mukaan keskusteluun on Nenosesta tärkeää. Sieltä osataan kertoa, mihin kaikkeen henkilöstön rahkeet riittävät. Viimeiseksi Nenonen lataakin kaupunkilaisille pyynnön: Pitäkää kaupunki siistinä, niin puistotkin kukoistavat.

– Kaupunkien roskaaminen on lisääntynyt ihan hirveästi. Kannattaa katsoa peiliin ja pohtia, että miksi ne roskat putoilevat kaduille. Puistotoimi siivoaa ne roskat, ja se on kaikesta muusta puistotyöstä pois.