Hyppää sisältöön

Lukukausi alkaa varmasti lähiopetuksessa useissa Kaakkois-Suomen kunnissa – maskisuositukset laajenevat entistä nuorempiin oppilaisiin

Monet kunnat jännittivät perjantaina hallituksen kokouksen päättymistä. Koronaministeriryhmä ei suosittele etäopetusta, ja moni kunta aloittaakin koulut lähiopetuksessa.

Maanantaina oppilaat pääsevät pulpettiensa ääreen useissa kunnissa. Kuvituskuva. Kuva: Miikka Varila / Yle

Useissa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kunnissa on jo tiedotettu siitä, että niiden peruskoulut ja lukiot alkavat maanantaina lähiopetuksessa.

Hallituksen koronaministeriryhmä päätti perjantaina olla suosittelematta kouluille siirtymistä etäopetukseen, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan se ei ole nykyisessä tautitilanteessa välttämätöntä. Sen sijaan hallitus suosittelee ensimmäisen ja toisen asteen oppilaille tarjottavaksi kahta kotitestiä viikossa.

Ainakin Lappeenranta, Imatra, Kouvola, Kotka ja Pyhtää ovat ilmoittaneet, että niiden kouluissa lukukausi aloitetaan lähiopetuksessa.

Osa kunnista odotti perjantaina myöhään kestäneen hallituksen kokouksen ratkaisua etäopetukseen siirtymisestä.

Esimerkiksi Haminassa valmistauduttiin jo torstaina koulujen alkamiseen lähiopetuksessa, mutta kaupunki odotti silti vielä perjantaina hallituksen päätöstä asiassa.

Luumäellä kerrottiin lähiopetuksesta keskiviikkona. Virolahti ja Miehikkälä ilmoittivat jo ennen uutta vuotta, että ne jatkavat lähiopetuksessa loman jälkeen.

Imatralla laajennettiin maskisuositusta

Imatran kaupunki teki päätöksen lähiopetukseen siirtymisestä jo ennen hallituksen ratkaisua. Imatra konsultoi päätöksenteossaan Eksotea. Maakunnallinen tilannekuvaryhmä kokoontuu tiistaina ja arvioi todennäköisesti myös koulujen tilannetta.

– Epidemiatilannetta seurataan tarkasti. Mikäli aluehallintovirasto tai maakunnallinen tilannekuvaryhmä ohjeistavat muuta, Imatran kaupungin opetuspalveluilla on valmius hyvinkin nopeasti ottaa käyttöön etäkäytänteet, palvelujohtaja Arja Kujala sanoo tiedotteessa.

Imatran koulujen terveysturvallisuudesta huolehditaan maanantaista lähtien entistä tarkemmilla ohjeistuksilla. Vahva maskisuositus koskee nyt kaikkia oppilaita kolmannesta luokasta alkaen.

Myös Imatran koulujen liikuntatilat suljetaan harrastus- ja iltakäytöltä. Lisäksi lasten uimakoulut ja esiopetuksen ja päiväkotien uimahallikäynnit perutaan toistaiseksi. Koulujen uimahalliopetuksen kohtalo ratkeaa maanantaina.

Lappeenranta valmistautui jo ennen joululomaa mahdollisen etäopetuksen alkamiseen.

Koulut antoivat 4.–9.-luokkalaisille sekä lukioiden opiskelijoille päätelaitteet mukaan joululomalle. Kaupunki valmistautui myös oppilaiden noutoruokajakeluun. Koska Eksote ja aluehallintovirasto eivät suositelleet etäopetukseen siirtymistä, Lappeenranta teki päätöksensä lähiopetuksesta.

Kouvolassa ei tarjota etäopetusta

THL:n kansallinen maskisuositus ei koske varhaiskasvatus- ja opetussektoria, joten alueelliset maskisuositukset vaihtelevat.

Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa vahva maskisuositus koskee 4.-luokkalaisia ja sitä vanhempia alueellisen koronaryhmän suosituksen mukaisesti. Lisäksi esimerkiksi Kouvolan kaupungin työntekijöillä on maskinkäyttövelvoite kaikessa lähityössä eli myös kouluissa.

Kouvolan kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että oppilas on oikeutettu etäopetukseen vain koronaan sairastumisen tai sille virallisesti todetun altistumisen vuoksi.