Hoitajien palkankorotuksille lähes yksimielinen kannatus lappilaisehdokkailta

Perussuomalaisista ani harva etsisi helpotusta työvoimapulaan EU-alueen ulkopuolelta.

Ylen vaalikoneessa ehdokkailta kysytään, tulisiko hoitajien palkkoja nostaa vaikka se lisää kustannuksia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lapin aluevaaliehdokkaat ovat lähes yhtä mieltä siitä, että hoitavat ovat ansainneet palkankorotukset. Ylen vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 90 prosenttia kannattaa hoitajien palkkojen nostamista. Palkankorotuksille on vankka kannatus kaikissa puolueissa.

Työvoimapulan helpottaminen ulkomaisten hoitajien avulla sen sijaan jakaa puoluekenttää. Keskustan, SDP:n ja kokoomuksen ehdokkaiden enemmistö kannattaa aktiivisuutta hoitajien palkkaamiseksi EU:n ulkopuolelta.

Sen sijaan vaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisten lappilaisehdokkaista vain muutama prosentti edistäisi rekrytointeja unionin ulkopuolelta. Myös vasemmistoliiton ehdokkaiden enemmistö suhtautuu ulkomaisten hoitajien palkkaamiseen kriittisesti.

Tutkijat arvioivat, että Suomessa tarvitaan sotealalle 200 000 uutta työntekijää vuoteen 2035 mennessä. Koko unionin alueella on Euroopan komission arvion mukaan miljoonan hoitajan vajaus ja kilpailu työntekijöistä onkin kireää.

Hoitajapulasta ja sen ratkaisuista keskustellaan Ylen Lapin vaaliteltan chatissa (siirryt toiseen palveluun) tiistaina 11.1. kello 21 alkaen. Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella (siirryt toiseen palveluun).