Vanginvartijat kysyvät: Onko poliiseilla parempi suoja väkivaltaa vastaan kuin vartijoilla? Professori toivoo oikeuden ennakkopäätöstä

Professori Matti Tolvanen toivoo, että syyttäjät veisivät rohkeammin eteenpäin vanginvartijoihin kohdistuneita hyökkäyksiä.

Ylä-Savossa Sonkajärvellä sattui syyskuussa 2020 vakava hyökkäys, kun Sukevan vankilan vanki heitti vartijan päälle kuumaa öljyä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen oli joulukuussa kouluttamassa vankilavirkailijoita. Vartijat kysyivät Tolvaselta, onko väkivaltaisen vastustamisen kynnys vankilavirkailijoiden kohdalla korkeampi kuin poliisien kohdalla.

– Siellä todella kysyttiin, että onko vartijan suoja pienempi kuin poliisin suoja. Käytännössä näin on ainakin ollut, että nämä poliisiin kohdistuneet kostojutut ovat väkivaltaisena vastustamisena aika hyvin menneet läpi, Tolvanen arvioi.

Viimeisin vartijoita puhuttanut hyökkäys sattui Ylä-Savossa Sukevan vankilassa syyskuussa 2020, kun vanki heitti vartijan päälle kuumaa öljyä. Vanki oli aiemmin kuumentanut ruokaöljyn kattilassa ja kuljettanut sen sitten vartijan huoneeseen termospullossa.

Vanki tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa joulukuun lopulla pahoinpitelystä. Sen sijaan syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta hylättiin. Tuomio on lainvoimainen.

– Minusta olisi ihan hyvä, jos jollakin syyttäjällä olisi intoa joku tällainen vartijaan kohdistunut juttu viedä muutoksenhakutietä eteenpäin. Tarvittaessa hakea vaikka korkeimman oikeuden ennakkopäätös, Tolvanen sanoo.

Käräjäoikeus: Ei voitu osoittaa, että kyseessä olisi ollut kosto

Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi, että kuumaa öljyä heittäneen vangin aikaisempi 9 kuukauden mittainen ehdoton rangaistus on riittävä seuraamus myös nyt syyksi luetusta rikoksesta. Vanki joutuu lisäksi maksamaan vartijalle 850 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, sekä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja.

Professori Matti Tolvanen kertoo, että käräjäoikeuden tuomio johtuu rikosnimikkeen valinnasta.

Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta tuomitsemisen edellytyksenä on, että vastustetaan joko virkatointa tai kostetaan virkamiehelle virkatoimen johdosta. Jos kostomotiivi olisi tullut näytetyksi, olisi rangaistusasteikkokin ollut tiukempi.

Vankilavirkailijain liitto oli pettynyt käräjäoikeuden ratkaisuun. Tolvastakin ratkaisu mietityttää.

– Itselle tulee mieleen, että mikä muu motiivi se on voinut olla kuin kostomotiivi, jos teko kohdistetaan juuri tiettyyn vartijaan. Vartioiminenhan on jo sinällään virkatoimi, Tolvanen sanoo.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 12.1. klo 23:een asti.

Professori Matti Tolvanen ymmärtää vartijoiden huolta: "Se on ihan empiirinen tosiseikka, että vartijoihin kohdistuva väkivalta ja erityisesti uhkailu on lisääntynyt". Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lue myös: