Hyppää sisältöön

Korona ei ole ainut virus, joka vie eteläpohjalaisia sairaalahoitoon hengitysvaikeuksien vuoksi

Koronan vuoksi Seinäjoen keskussairaalassa hoidetaan nyt yhdeksää potilasta. Lisäksi kaksi potilasta on viety tehohoitoon Tampereelle ja Vaasaan. Maakunnan terveyskeskuksissa on 18 koronapotilasta. Muitakin hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia on liikkeellä.

Etelä-Pohjanmaalla on koronaviruksen lisäksi liikkeellä muun muassa RS-virusta, joka on yleinen pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus. Kuvituskuva. Kuva: Johanna Lehtola / Yle

Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on kaksinkertaistunut Etelä-Pohjanmaalla viikossa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt lähes tuhat tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Maakunnassa todettiin eilen sunnuntaina 214 uutta tartuntaa. Viime viikolla eli vuoden ensimmäisellä viikolla maakunnassa varmistettiin 1205 uutta tartuntaa. Joka neljäs koronatesti oli positiivinen.

Sairaalahoidossa keskussairaalassa oli maanantaina aamulla yhdeksän henkilöä. Heistä neljä on tehohoidossa. Lisäksi kahta henkilöä hoidetaan tehohoitopaikoilla Tampereella ja Vaasassa. Maakunnan terveyskeskuksissa on hoidossa tällä hetkellä 18 koronapotilasta.

– Sairaalahoidossa on edelleen pääasiassa rokottamattomia ja kaikenikäisiä. Näyttää siltä, että rokotukset suojaavat myös omikronmuunnoksen vakavilta tautimuodoilta, arvioi osastonylilääkäri, päivystyksen toiminta-aluejohtaja Raimo Jokisalo.

Jäljitys auttaa vielä

Keskussairaalan kuormitus on pysynyt vielä kohtuullisena, eikä pandemiaosastoa ole toistaiseksi tarvinnut perustaa.

– Asia on mielessä toki kaiken aikaa. Emme voi tuudittautua siihen, että saamme tehohoitoapua muualta, jos omat paikkamme eivät riitä. Tilanne pahenee kaikkialla. Kun tartuntamäärät kasvavat, se tietää myös potilasmäärien lisääntymistä.

Vaikka koronajäljitys on Etelä-Pohjanmaalla kuormittunut, se auttaa vielä, eikä siitä ole luovuttu. Kun aiemmin jäljitys on ehditty tehdä noin vuorokauden sisällä testituloksen saamisesta, nyt viivettä voi paikoin olla kaksi tai jopa kolmatta päivää.

Monia viruksia liikkeellä

Koronaviruksen lisäksi Etelä-Pohjanmaalla on nyt runsaasti liikkeellä myös muita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia.

– Nämäkin virukset aiheuttavat riskiryhmille vakavia oireita. Parhaillaan osastohoidossa on myös näiden muiden virusten vuoksi sairastuneita, hengitystukihoitoja tarvitsevia potilaita, Raimo Jokisalo selvittää.