Hyppää sisältöön

Hevosille kuntoutuskeskus Kaustiselle – "Samoja vaivoja kuin huippu-urheilijoilla"

Keskukseen palkataan hoitohenkilökuntaa, lääkäripalvelut ostetaan läheiseltä hevosklinikalta.

Materiaalien saaminen on välillä ollut vaikeaa, mutta rakennusurakka on tarkoitus saada valmiiksi niin, että kuntoutuskeskus avautuisi keväällä, sanoo Veli-Erkki Paavola. Kuva: Raila Paavola / Yle

Hevosalan palvelut laajenevat Kaustisella entisestään: Nikulan alueelle rakentuu keväällä hevosten kuntoutuskeskus, joka palvelee niin ravi-, ratsu- kuin terapiahevosia.

Nyt lähin kuntoutuspaikka on parisadan kilometrin päässä.

Lääkäripalvelut ostetaan viereiseltä hevosklinikalta, ja keskus tarjoaa myös koulutusyhtymän hevosalan opiskelijoille mahdollisuuden harjoitteluun.

Talliin tulee kahdeksan hoitokarsinaa pidempää hoitoa vaativille sekä hoitotilat ja laitteet, kuten vesikävelykone. Siinä hevonen kävelee ensin kuivalla matolla, ja vettä lisätään hiljalleen. Viileähkö vesi hoitaa samalla mahdollisia tulehduksia.

Hevosilla yleisimmin kuntoutusta vaativat vaivat ovat tuttuja ihmisillekin:

– Siellä on jänne- ja hankosidevaivoja, joitain luuperäisiä tai lihaksistosta tulevia. Samoja vaivoja kuin huippu-urheilijoilla, sanoo raviohjastaja Veli-Erkki Paavola, yksi kuntoutuskeskuksen osakkaista.

Osaaminen ja diagnosointi ovat parantuneet, mikä voi synnyttää tunteen siitä, että kuntoutusta vaativia vaivoja olisi aiempaa enemmän. Paavolan mukaan vaivat ovat kuitenkin ennallaan.

– Nykyään ollaan myös avoimempia, keskustellaan asiasta, ja eläinsuojelu on noussut enemmän esille.