Hyppää sisältöön

Helsingissä alkaa terveystieteiden maisterin koulutus, Lappeenrannassa yhteiskuntatieteiden – Kurvinen esittää korkeakouluille uusia koulutusvastuita

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotti uusista koulutusvastuista. Uusia koulutusvastuita esitetään myönnettäväksi kuudelle yliopistolle ja yhdeksälle ammattikorkeakoululle.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen esittää uusia koulutusvastuita kuudelle yliopistolle ja yhdeksälle ammattikorkeakoululle. Kuva: Lehtikuva

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen linjasi tänään korkeakoulujen uusia koulutusvastuita. Koulutusvastuu määrittää, mitä tutkintoja korkeakoulussa voi suorittaa.

– Nyt korkeakoulutusta laajennetaan poikkeuksellisen paljon. Näillä päätöksillä nuorten koulutusmahdollisuudet paranevat, osaajapulaan vastataan eri alueilla ja aloilla, sekä vahvistetaan korkeakoulujen myönteistä vaikutusta alueiden kehitykseen, ministeri Kurvinen kertoi.

Kurvinen sanoi, että joka puolelta maata tulee viestejä siitä, että osaavaa työvoimaa ei ole tarpeeksi. Hänen mukaansa kyse on myös aluepolitiikasta.

Kurvisen arvion mukaan kyseessä on yksi massiivisimmista korkeakoulutuksen laajennuksista Suomen lähihistoriassa.

– Tämä on suurin korkeakoulujen uusien koulutusten laajennus ammattikorkeakoulujen perustamisen jälkeen.

Koulutusvastuiden lisäämisestä päättää valtioneuvosto Kurvisen esityksen pohjalta ensi torstaina.

Lisäykset korkeakoulujen toivomia

Uusien koulutusvastuiden antaminen perustuu korkeakoulujen tekemiin esityksiin. Kaikkia esityksiä ei kuitenkaan hyväksytty opetus- ja kultuuuriministeriössä tehdyssä valmistelussa.

Esimerkiksi Vaasan yliopisto ei saa toivomaansa oikeustieteellistä koulutusta. Sen sijaan Åbo Akademin ruotsinkielistä koulutusta vahvistetaan niin, että oikeusnotaaritutkintojen lisäksi se saa oikeuden antaa oikeustieteen ylempiä tutkintoja.

Kaikkiaan uusia koulutusvastuita tullaan jakamaan 15 korkeakoululle:

Helsingin yliopisto: terveystieteiden maisteri, terveystieteiden lisensiaatti, terveystieteiden tohtori

Itä-Suomen yliopisto: tekniikan kandidaatti, diplomi-insinööri, tekniikan lisensiaatti, tekniikan tohtori (teknis-luonnontieteellinen ala)

Lapin yliopisto: kasvatustieteiden kandidaatti, kasvastustieteiden maisteri, kasvatustieteiden lisensiaatti, kasvatustieteiden tohtori (erityispedagogiikka ja erityisopettajakoulutus)

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT: yhteiskuntatieteiden/hallintotieteiden/valtiotieteiden kandidaatti, yhteiskuntatieteiden/hallintotieteiden/valtiotieteiden maisteri, yhteiskuntatieteiden/hallintotieteiden/valtiotieteiden lisensiaatti, yhteiskuntatieteiden/hallintotieteiden/valtiotieteiden tohtori

Lue LUT-yliopistonuusista koulutuksista lisää tästä

Turun yliopisto: tekniikan kandidaatti, diplomi-insinööri, tekniikan tohtori (sähkö- ja automaatiotekniikka)

Åbo Akademi: oikeustieteiden maisteri, kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisteri, oikeustieteen lisensiaatti, oikeustieteen tohtori

Jyväskylän amk: tekniikan amk-tutkinto, rakennusmestari (AMK)

Karelia-amk: tekniikan amk-tutkinto, insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, sosiaali- ja terveysalan amk-tutkinto, toimintaterapeutti (AMK)

LAB-amk: tekniikan amk-tutkinto, insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka

Laurea-amk: sosiaali- ja terveysalan amk-tutkinto, kuntoutuksen ohjaaja (AMK)

Satakunnan amk: tekniikan amk-tutkinto, insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka

Savonia-amk: liiketalouden amk-tutkinto, tradenomi (AMK), tietojenkäsittely, tekniikan amk-tutkinto, insinööri (AMK), tuotantotalous

Tampereen amk: sosiaali- ja terveysalan amk-tutkinto, suuhygienisti (AMK)

Turun amk: tekniikan amk-tutkinto, insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka

Yrkeshögskolan Novia: yrkeshögskoleexamen inom teknik, Ingenjör (YH), informations- och kommunikationsteknik

Korkeakoulujen rahoitus ei kasva

Kurvinen kertoi, että korkeakoulut eivät saa lisärahaa. Hänen mukaansa yksi merkittävä kriteeri valmistelussa oli, että korkeakoulut pystyvät hoitamaan koulutusvastuiden lisäämisen omalla rahoituksella.

Kurvisen mukaan alueet, kunnat ja elinkeinoelämä ovat sitoutuneet lahjoitusprofessureihin ja koulutuksen "ylös nostamiseen".

Kurvinen sanoi. että korkeakoulut voivat myös lopettaa koulutusta aloilla, joita ne eivät pidä strategiaansa sopivina kun ne nyt saavat uusia aloja, joilla enemmän kysyntää.

Korkeakoulut päättävät asiasta itsenäisesti, mutta Kurvisen mukaan mitään massiivisia tiedekuntien lopettamisia ei ole luvassa.

Korkeakoulujen uudet koulutusvastuut astuvat voimaan vuonna 2023.

Uutista täydennetty klo 15.06 muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen kommenteilla.

Korjattu klo 15.39 tieto, että kysessä on tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen linjaus. Asiasta päättää lopullisesti valtioneuvosto.

.
.