57-vuotias Heli Laulumaa-Koistinen kokeili hoitoalaa ja saa siitä nyt ammatin – Savossa hoitajapulaa on paikattu viemällä koulutus pikkukuntiin

Pohjois-Savon viiteen kuntaan on saatu uudella koulutusmallilla noin 100 uutta lähihoitajaa viimeisen kolmen vuoden aikana.

Heli Laulumaa-Koistinen on mukana vuoden alussa alkaneessa koulutuksessa, jossa voi opiskella lähihoitajan lisäksi hoiva-avustajaksi. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Lähihoitajista on valtava pula ympäri Suomen. Pohjois-Savossa tilannetta on lähdetty ratkaisemaan järjestämällä koulutusta uudella tavalla.

Savon ammattiopistolla on kampukset Kuopiossa, Varkaudessa ja Iisalmessa, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana lähihoitajaksi on voinut opiskella myös pikkukunnissa Rautalammilla, Suonenjoella, Tervossa ja Pielavedellä sekä yli 20 000 asukkaan Siilinjärvellä.

Eniten lähihoitajia tarvitaan hoitamaan ikääntyneitä ihmisiä.

Esimerkiksi 21-vuotias Jasmin Semenoff aloitti lähihoitajaopinnot jo asuessaan Lapissa. Suonenjoelle muuton jälkeen hän pystyi jatkamaan opintoja uudella kotipaikkakunnallaan.

– Onhan se hyvä, ettei tarvitse lähteä esimerkiksi Kuopioon, joka oli toinen vaihtoehto. Onneksi pääsin tänne Suonenjoen ryhmään, kun työpaikkakin on täällä, Semenoff sanoo.

Monella opiskelijalla hoiva-ala on ollut mielessä jo aiemmin

Lähellä järjestettyihin hoiva-alan koulutuksiin on hakeutunut pääasiassa ihmisiä, jotka ovat joskus harkinneet sote-alan ammattia itselleen, mutta ovat kuitenkin kouluttautuneet toiselle alalle. Osa on jäänyt työttömäksi, ollut kotona lasten kanssa tai elämässä on tapahtunut jokin isompi muutos, joka on laittanut liikkeelle halun opiskella uusi ammatti.

– Aika paljon on alanvaihtajia, kertoo Savon ammattiopiston koulutuspäällikkö Päivi Pennanen.

57-vuotias Heli Laulumaa-Koistinen teki niin sanottuja konttoritöitä koko ikänsä, kunnes puolentoista vuoden työttömyyden jälkeen hän kokeili hoiva-avustajan työtä Suonenjoen kaupungin Joenrannan hoivakodissa. Laulumaa-Koistinen aloitti alan opinnot vuoden alussa, vaikka vannoi ettei enää opiskele.

– Työkaverit saivat puhuttua ympäri. Kiitos heille, olen tykännyt ihan kauheasti, Laulumaa-Koistinen kertoo.

Heli Laulumaa-Koistinen ja Jasmin Semenoff laittavat papiljotteja vuonna 1940 syntyneelle Ritva Heikkiselle. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Hoiva-avustajan työtä hän kuvaa niin, että avustajat ovat lisäkäsiä, jotta lähihoitajat ja sairaanhoitajat voivat panostaa aikaansa omaan työhönsä.

Ammattiopisto tekee tiivistä yhteistyötä tavoittaakseen motivoituneet opiskelijat

Ennen koulutuksen järjestämistä Savon ammattiopisto on etsinyt alalle motivoituneita ihmisiä yhdessä kunnan työllisyyspalveluiden ja TE-toimiston kanssa. Samalla on sovittu työssäoppimispaikoista paikkakunnan sosiaali- ja terveysalan työnantajien kanssa.

Jokaisessa ryhmässä on ollut 15–20 opiskelijaa. Lähes kaikki ovat työllistyneet koulutuksen jälkeen.

Lähiopetuksen ja työssäoppimisen lisäksi opetukseen kuuluu jonkin verran verkko-opintoja ja itsenäistä opiskelua. Opettaja ohjaa opetusta myös työpaikalla.

– Työpaikalla käydään opettajan johdolla läpi tietty opintoihin liittyvä teema, Pennanen kertoo.

Savon ammattiopiston koulutuspäällikkö Päivi Pennanen. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Työnantajien palaute koulutuksesta on ollut hyvää. Ensimmäisen koulutuksen aikana yhteistyömallia vielä hiottiin, mutta sen jälkeen kaikki on sujunut melko mutkattomasti.

– Koulutuksia jatketaan niin kauan kuin on tarvetta, Pennanen sanoo.

Jasmin Semenoff aikoo tehdä jonkin aikaa töitä valmistumisen jälkeen, mutta opinnot jatkuvat.

– Minun haave on opiskella ensihoitajaksi, hän kertoo.

Heli Laulumaa-Koistinen on päättänyt tehdä hoiva-avustajan työtä eläkeikään saakka. Työpaikan auttavainen ilmapiiri on tehnyt häneen vaikutuksen ja hoivakodin asukkaat ovat Laulumaa-Koistisen mukaan aivan uskomattomia.

– Ihana on auttaa, hän toteaa.

Aiheesta voi keskustella 11.1.2022 kello 23:een saakka.

12.1.2022 klo 13.58 Lisätty juttuun tieto, että Savon ammattiopistolla on kampus myös Iisalmessa.

Lue lisää: