Hyppää sisältöön

Nainen päästi tuntemattomat miehet asuntoonsa Helsingin Kalliossa: Ilta päättyi murhaan, jossa mies iski toista yli sata kertaa teräaseilla

Vuonna 1982 syntynyt mies tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Hän murhasi miehen kolmea eri teräasetta käyttäen viime vuoden maaliskuussa. Paikalla ollut nainen sai sakot, koska ei hankkinut uhrille apua.

Helsingin käräjäoikeus antoi maanantaina tuomion Kalliossa 2. maaliskuuta 2021 tapahtuneesta henkirikoksesta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään tuomion Helsingissä Kalliossa sijaitsevassa asuntolassa tapahtuneesta erityisen raa'asta henkirikoksesta.

39-vuotias Kauko Kalevi Konttinen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen miehen murhasta. Mielentilatutkimuksen mukaan Konttinen oli täydessä ymmärryksessä tehdessään väkivaltaa uhrille.

Konttinen myönsi surmanneensa miehen useita eri teräaseita käyttäen. Uhrissa oli yhteensä 106 viilto- ja pistohaavaa.

Konttinen kuitenkin kiisti murhan. Hänen puolustuksensa mukaan kysymys oli törkeästä pahoinpitelystä tai törkeästä kuolemantuottamuksesta. Tekoa oli edeltänyt miesten välinen tappelu asunnossa.

Tarkoituksena oli tappaa uhri

Tuomittu kertoi oikeudessa tavanneensa uhrin sattumalta illalla ja päätyneensä tämän kanssa 31-vuotiaan naisen asuntoon Kalliossa. Nainen asui Helsinginkadulla sijaitsevassa päihde- ja mielenterveysongelmaisille tarkoitetussa asuntolassa.

Miehet olivat naiselle ennalta tuntemattomia. Nainen oli päästänyt heidät asuntoonsa tarkoituksenaan saada miehiltä huumeita. Valvontakameratallenteiden mukaan kolmikko oli ollut sovussa asuntoon mennessään.

Asunnossa miehille oli tullut riitaa aikaisemmista tapahtumista. Riita oli äitynyt fyysiseksi tappeluksi. Tuomittu oli iskenyt uhria veitsellä, saksilla ja haarukalla.

Oikeuden mukaan tilanteessa ei ollut kysymys hätävarjelusta, vaan väkivallan taustalla oli Konttisen itsehillinnän menetys. Oikeuden mukaan Konttinen oli käyttänyt väkivaltaa määrätietoisesti tarkoituksenaan tappaa uhri.

Oikeus piti tekoa erityisen raakana ja julmana. Väkivaltaa oli tehty kolmella eri teräaseella ja pistoja oli huomattava määrä. Oikeuden mukaan tekoa oli pitkitetty kärsimyksen lisäämiseksi. Teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Nainen ei omien sanojensa mukaan ollut uskaltanut puuttua tilanteeseen, koska oli pitänyt Konttista vaarallisena. Nainen lähti asunnosta yhdessä Konttisen kanssa hieman ennen keskiyötä. Uhri jäi makaamaan asunnon lattialle.

Naisen olisi pitänyt hälyttää apua

Nainen ei hälyttänyt uhrille apua missään vaiheessa. Oikeuden mukaan oli ymmärrettävää, että nainen ei uskaltanut hälyttää apua väkivallan ollessa käynnissä hänen asunnossaan.

Nainen meni asunnostaan tapahtumien jälkeen kauppaan Hakaniemessä, jolloin hänen olisi oikeuden mukaan pitänyt toimia uhrin auttamiseksi.

Uhri kuoli puolen yön ja aamukuuden välisenä aikana, joten hänet olisi mahdollisesti voitu vielä pelastaa. Nainen tuomittiin sakkoihin pelastustoimen laiminlyönnistä.

Tuomitulla päihdeongelmia lapsuudesta lähtien

Puolustus vaati Konttiselle mielentilatutkimusta. Perusteellisen tutkimuksen jälkeen hänet todettiin syyntakeiseksi.

Lausunnosta ilmeni, että Konttinen on ollut päihdeongelmainen varhaislapsuudesta lähtien. Hänellä ei voitu todeta tarkkaavuuden häiriötä, joka olisi alentanut syyntakeisuutta.

Konttisella todettiin epäsosiaalinen persoonallisuus ja monipäihderiippuvuus. Persoonallisuushäiriö ei kuitenkaan ollut niin vaikea-asteinen, että se olisi alentanut syyntakeisuutta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta: