Hyppää sisältöön

Vaasaan tulossa uusi akkumateriaalin tuotantolaitos – "Nyt on H-hetki tehdä investointipäätöksiä"

Vaasan kaupunginjohtaja ja uusi akkuarvoketjutoimija järjestävät tiistaina aamupäivällä mediatilaisuuden, jossa kerrotaan suunnitelma uuden akkumateriaalitehtaan perustamiseksi.

Akkuteollisuudelle kaavoitettu alue sijaitsee osin Vaasan ja osin Mustasaaren puolella. Laajametsän ja Granholmsbackenin alueet ovat kooltaan yhteensä satoja hehtaareita. Kuva: Vaasan kaupunki

Vaasan kaupunki tiedotti maanantaina, että kaupunginjohtaja Tomas Häyry ja kansainvälinen akkuarvoketjutoimija julkistavat aiesopimuksen GigaVaasa -alueen tonttivarauksesta.

Suunnitelmana on perustaa Laajametsän alueelle anodimateriaalien tuotantolaitos.

Huhtikuussa Vaasan kaupunki ja brittiläinen Johnson Matthey julkistivat aiesopimuksen katodimateriaalitehtaan perustamisesta, mutta brittiyhtiö vetäytyi yllättäen hankkeesta marraskuussa.

Anodimateriaali on katodin ohella tärkeä akkujen komponentti.

Teknologiakeskus Merinovan markkinointijohtaja Marko Kuokkanen on vielä vähäsanainen tulevasta, mutta paljastaa, että nyt julkistettava sopimus koskee eri tonttia, kuin Johnson Mattheyn kanssa tehdyssä sopimuksessa.

– Kyse on eri tontista. Laajametsän alueelle rakennetaan tehtaita varten infrastruktuuria ja jokaiselle tontille tulevalle teollisuustoiminnalle tehdään erikseen YVA-arvioinnit, Kuokkanen sanoo.

Ymäristövaikutusten arvioinnilla pyritään vähentämään tai estämään haitallisia ympäristövaikutuksia.

Tuotanto käyntiin 2025?

Kuokkanen painottaa, että Johnson Mattheyn kanssa tehty työ ei ole mennyt hukkaan.

– Tietotaito akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi on lisäänynyt. Myös uuden toimijan kanssa suunniteltavan tehtaan pitäisi olla tuotantovalmis vuonna 2025, haasteellista se tosin on.

Autoteollisuudessa polttomoottoreista siirrytään sähkömoottoreihin kovaa vauhtia ja Kuokkasen mukaan myös akkuteollisuuteen tehtävillä investoinneilla alkaa olla kiire.

– Nyt on H-hetki tehdä investointipäätöksiä. Sähköautojen akuilla on jo nyt kova kysyntä ja autoala kärsii pitkistä toimitusajoista, Kuokkanen näkee.

Kaupunki kertoo tiedottavansa asiasta lisää tiistaina aamupäivällä kello 9.30.