Osassa Lappia pääsee yhä lasten harrastuksiin ja kuntosalille – aluehallintoviraston mielestä nykyisten rajoitusten jatkoaika riittää

Tällä hetkellä Lapin avi valmistelee uutta päätöstä koronarajoituksista. Tarkoitus on jatkaa jo nyt voimassa olevia rajoituksia. Tilanne voi vielä muuttua, jos ministeriö lähettää ohjauskirjeen.

Lapin aluehallintovirasto ei aio sulkea tiloja ja näin ollen keskeyttää lasten harrastustoimintaa Lapissa. Tilanne kuitenkin elää ja voi muuttua, jos sosiaali- ja terveysministeriö lähettää aville ohjauskirjeen. Kuva: Petri Niemi/Yle

Lapin aluehallintovirasto kokoontui maanantaina käsittelemään koronarajoituksia.

– Nykyisillä tiedoilla Lappiin ei harkita tilojen sulkupäätöstä. Voimassa olevia rajoituksia kuitenkin jatketaan kuukaudella ajalle 23.1.–22.2. Varsinainen päätös tehdään loppuviikosta, kertoo viestintäpäällikkö Anne Leinonen.

Päätös tarkoittaa toteutuessaan, että esimerkiksi lasten ja nuorten harrastukset voivat jatkua Lapissa.

Tilanne voi tosin muuttua, jos sosiaali- ja terveysministeriö lähettää aville ohjauskirjeen.

– Siinä tapauksessa toimimme sen mukaan, Leinonen toteaa.

Iltalehden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ministeriöllä on valmius sulkea julkiset tilat koko maassa riippumatta siitä, mitä paikalliset aluehallintovirastot asiasta päättävät.

Lapin aluehallintovirasto perustelee linjaustaan sillä, että tartuntatautilain mukaiset edellytykset sulkupäätökselle eivät täyty.

Kunnat voivat tehdä omia päätöksiä

Myös kunnat voivat tehdä päätöksiä tilojen käytön rajoittamisesta.

Lapissa ainakin Simon kunta on päättänyt, että kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ovat Simon kunnassa kielletty 10.1. – 23.1.2022.

Päätös tarkoittaa, että kuntosalit, nuorisotilat ja sisäliikuntatilat suljetaan. Myös lasten ja nuorten kerhotoiminta keskeytetään. Lisäksi kunnan kokoustilat ovat pois ulkopuolisten käytöstä.

Kunnan mukaan päätös perustuu tartuntatautilakiin ja alueellisen pandemiatyöryhmän suositukseen.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä päätti viime keskiviikkona, että se suosittelee vahvasti välttämään kaikenlaisten yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä kahden viikon aikana.

Edit 10.1. kello 15.04: Uutiseen on täydennetty Lapin avin perustelut ja kuntien mahdollisuus päättää rajoituksista.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.