Hammaslääkäripelko kannattaa hoitaa mahdollisimman nuorena, mutta varttuneempanakin apua on tarjolla

Oulussa on selvitetty miten hammashoitopelon hoito vaikuttaa tuleviin tarkistus- ja hoitokäynteihin. Etenkin lapsena saatu apu pelkoon helpottaa tuntuvasti tarkistuksiin ja hoitoon hakeutumista myöhemmin.

Oulun yliopiston tutkimuksessa seurattiin pelkohoitoa saaneiden hammashoitokäyntejä kymmenen vuoden ajan. Valtaosa potilaista kävi tutkimusjakson aikana hammashoidossa vähintään 6-10 kertaa. Kuva: Anu-Maija Kärjä

Hammashoitopelon hoidosta on saatu hyviä kokemuksia Oulussa. Etenkin lapsena saatu apu pelkoon helpottaa tuntuvasti tarkistuksiin ja hoitoon hakeutumista jatkossakin.

Oulun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin kuinka säännöllisesti Oulun kaupungin hammashoidon pelkoklinikan asiakkaat kävivät hoidossa myöhemmin.

Jo aiemman tutkimuksen perusteella tiedettiin, että pelonhoito auttaa suurinta osaa asiakkaista lyhyellä tähtäimellä, mutta nyt saatiin näyttöä myös pitkäkestoisista vaikutuksista, kertoo tutkimuksen päätutkija, erikoishammaslääkäri Taina Kankaala.

Kymmenen vuotta kestänyt seuranta aloitettiin vuonna 2006. Tutkimuksessa oli mukana 152 potilasta, joista suurin osa eli noin 80 prosenttia oli 2–10-vuotiaita saamansa pelkohoidon aikaan.

Oulun kaupungin pelonhoitoyksikkö tarjoaa monenlaista henkistä ja fyysistäkin apua hammashoitoa pelkääville. Hoitotoimenpide voidaan tehdä myös ilokaasun tai nukutuksen avulla.

Aiempien tutkimusten perusteella noin joka kymmenes pelkää huomattavasti hammashoitoa ja joka toinen aikuinen kertoo pelkäävänsä hoitoa jonkin verran.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.