Hyppää sisältöön

Lapissa lasten rokotukset alkaneet vauhdikkaasti – Rovaniemellä rokotettu viikossa yli 400 lasta

Rovaniemellä 5–11-vuotiaat lapset ovat voineet saada koronarokotuksen tammikuun alusta alkaen. Kemissä rokotukset alkavat ensi viikolla ja Torniossa puolestaan keskiviikkona.

Lapissa lasten rokotukset ovat alkaneet vauhdikkaasti – tilanne on herättänyt pohdintaa myös Hepolan koululla Kemissä.
Lapissa lasten rokotukset ovat alkaneet vauhdikkaasti – tilanne on herättänyt pohdintaa myös Hepolan koululla Kemissä.

Lasten koronarokotukset ovat lähteneet vauhdikkaasti liikenteeseen Lapin suurimmissa kaupungeissa. Rovaniemellä on rokotettu ensimmäisen viikon aikana yli 400 lasta. Inarissa rokotukset aloitettiin viime perjantaina ja Torniossa keskiviikkona alkaviin rokotuksiin on varattu jo 120 aikaa. Kemissä rokotukset alkavat ensi viikolla.

Rovaniemellä lapset ovat voineet saada koronarokotteen molempien vanhempien suostumuksella 3.1. alkaen.

– Ajat ovat menneet hyvin kaupaksi, etenkin viime viikolla. Tälle viikolle vielä aikoja on, mutta hyvä määrä on saatu jo rokotettua, kertoo Rovaniemen sosiaali- ja terveysjohtaja Tuulikki Louet-Lehtoniemi.

Torniossa keskiviikkona 12.1. alkaviin rokotuksiin on varattu jo runsaasti aikoja. Pelkästään keskiviikkona rokotuksen tulee noutamaan 120 lasta.

– Perjantaina ja lauantaina on luvassa vielä pop up -päiviä, joihin tulee varmasti vielä lapsia ilman ajanvarausta, kertoo osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen Tornion terveyskeskuksesta.

Vanhemmat luottavaisin mielin

Valtioneuvosto muutti annettua asetusta 22.12. siten, että koronarokotuksen voi Suomessa saada jokainen 5 vuotta täyttänyt. Aiemmin rokotus oli mahdollista antaa vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Alle 5-vuotiaille koronarokotetta ei anneta ollenkaan.

THL ei suoraan suosittele antamaan rokotetta lapsille, mutta rokotteen ottamiseen halutaan antaa mahdollisuus.

Junes-Leinonen uskoo, että taudin leviäminen on saanut vanhemmat harkitsemaan myös lasten rokottamista.

– Kun altistuneita ja sairastuneita on niin paljon, vanhempien tietoisuus siitä, että oma lapsi kannattaa myös suojata, on kasvanut, summaa Junes-Leinonen.

Niin Rovaniemellä kuin Torniossakin vanhempien tiedusteluita rokottamiseen liittyen on ollut vähän. Tiedustelut ovat koskeneet lähinnä ajanvarausta. Joitakin väärinymmärryksiäkin on sattunut.

– Joillakin vanhemmilla on ollut epäselvyyttä siinä, että molempien vanhempien suostumus tarvitaan alaikäisen kohdalla. Näissä tapauksissa olemme joutuneet käännyttämään rokotukselta kotiin, Louet-Lehtoniemi toteaa.

Suureen kysyntään kyetään vastaamaan

Torniossa lapset rokotetaan Rajalla-kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, erillään aikuisten rokotuspisteestä. Rovaniemellä lapset rokotetaan kaupungintalolla erillisessä siivessä.

– Haluamme taata lapsille rauhallisen paikan rokottautumiseen. Tästä syystä myöskään vanhempia ei rokoteta samaan aikaan, Louet-Lehtoniemi täsmentää.

Rokotusten suuresta kysynnästä huolimatta kaupungit lupaavat, että rokotteita ja rokottajia riittää.

– Ollaan varauduttu siihen, että kaikki 5–11-vuotiaat jotka rokotuksen haluavat, sen myös saavat, Junes-Leinonen lupaa.