Hyppää sisältöön

Pieksämäellä ravintoloitsija kapinoi koronarajoituksia vastaan – poliisi tutkii, onko kyseessä terveydensuojelurikkomus

Ravintola on pitänyt oviaan auki viranomaisen kiellosta huolimatta. Poliisi kävi sulkemassa sen viikonloppuna useaan otteeseen.

Pieksämäellä sijaitseva Ravintola Kiila kuvattuna tammikuussa 2022 talvisessa maisemassa.
Paikallisen yrittäjän kapinointi koronarajoituksia vastaan puhuttaa Pieksämäellä. Video: kuvaus Simo Pitkänen, editointi Isto Janhunen.

Pieksämäkeläinen Pinja Hämäläinen on päättänyt uhmata aluehallintovirastoa (avi) ja pitää ravintolansa auki viranomaisen antamasta määräyksestä huolimatta. Hämäläisen mukaan avin määräykset (siirryt toiseen palveluun) ovat perustuslain vastaisia, perusteettomia ja hyödyttömiä.

– Joko kaikki paikat kokonaan kiinni, ja siitä riittävä korvaus nopealla aikataululla tai sitten ei mitään rajoituksia. Mielestäni ravintola-alaa ei voi syrjiä rajoituksissa vain alkoholin myynnin takia, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen omistaman ravintola Kiilan Kuppilan tapahtumista on tulossa ennakkotapaus siitä, mitä seuraa jos viranomaisen määräyksiä ei noudateta. Hämäläisen mukaan ravintola-alalla monet seuraavat tilannetta.

Poliisille tapauksen tutkinta on haastavaa. Komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista kertoo, että Pieksämäen tapauksessa selvitetään parhaillaan, onko kyse rikoksesta.

– Määräyksillä pyritään estämään taudin leviäminen. Jos määräyksiä rikotaan, on tutkittava, onko syyllistytty terveydensuojelurikkomukseen. Lisäksi selvitetään, onko ravintola syyllistynyt alkoholirikokseen, Joutjärvi sanoo.

Toistaiseksi poliisi on kirjannut tapauksen niinsanottuna sekalaisilmoituksena.

Vastaavankaltainen tilanne siirtyi viime syksynä Turussa syyteharkintaan. Turkulaisravintolaa epäillään terveydensuojelurikkomuksesta, koska se ei noudattanut ravintolarajoituksia.

Itä-Suomen aluehallintovirasto määräsi pieksämäkeläisravintolan suljettavaksi 6.–20.1. välisenä aikana, koska se ei noudattanut aiempia ravintolarajoituksia. Ravintola on kuitenkin ollut auki, ja tästä syystä poliisi kävi viime viikonloppuna paikalla useaan otteeseen sulkemassa sen. Asiakkaita on poliisin tullessa paikalle ollut kymmenkunta tai vähän enemmän.

Ylitarkastaja Tuomo Wallén Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että avissa ollaan tietoisia viime viikonlopun tapahtumista ja asiaa tutkitaan parhaillaan.

Hämäläinen ei ole keskustellut tilanteesta avin kanssa. Hän arvostelee koronaohjeita muun muassa sekavuudesta ja tulkinnanvaraisuudesta. Hän aikoo pitää ravintolan edelleen auki.