Sijoitusyhtiö osti kaupungin vuokra-asuntoja ja tarjoaa asukkaille ostettavaksi – "Ruvetaanko nyt yhdeksänkymppisinä ottamaan asuntolainaa?"

Tampereen kaupungin omistama Tampereen Vuokra-asunnot Oy myi loppuvuodesta noin sata asuntoa asuntosijoitusyhtiölle. Yhtiö aikoo myydä asunnot eteenpäin ja tarjota niitä ensin asukkaille.

Tarja Tetri ja koiransa Aina.
Tampereella Polvikadulla sijaitsevassa talossa asuva Tarja Tetri ei aio ostaa omaa asuntoaan. Hän uskoo joutuvansa muuttamaan pois. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Antti Eintola

Polvikatu viitosen asukkaat Pirjo ja Jukka Jokinen ovat apealla mielellä. He ovat saamassa uuden vuokranantajan, kun heidän kotinsa vaihtoi omistajaa yllättäin joulun alla.

Tampereen kaupungin omistama Tampereen Vuokra-asunnot Oy (siirryt toiseen palveluun)TVA myi heidän asuntonsa ja yli sata muuta jyväskyläläiselle sijoitusyhtiölle.

– Postiluukusta tuli TVA:n ilmoitus sen jälkeen, kun kaupat oli jo tehty. Ensimmäinen ajatus oli, että asunto myydään alta, Pirjo Jokinen sanoo.

– Asia tuli äkkiä nurkan takaa. Emme me voineet kuvitellakaan, että lähtisi talo alta pois, Jukka Jokinen jatkaa.

Jukka ja Pirjo Jokinen kuvaavat ostomahdollisuutta naurettavaksi, sillä ei asuntolainaa niin vaan oteta, kun ikää on liki 90. Kuva: Antti Eintola / Yle

Pariskunta kuvaa tilannetta järkyttäväksi. He sanovat pitäneensä kaupungin vuokra-asuntoa "ikuisena".

Pirjo, pian 80, ja Jukka, 89, Jokinen hämmästelevät uuden omistajan tarjousta asukkaille. Sijoitusasunnot.com tarjoaa asuntoja ostettavaksi niiden nykyisille asukkaille ja lupaa auttaa muun muassa rahoitusjärjestelyissä.

– Naurettavaa. Ruvetaanko tässä nyt yhdeksänkymppisinä ottamaan asuntolainaa, Jokiset sanovat tuohtuneena.

Heidän mukaansa uudet omistajat ovat ensi viikolla tulossa katsomaan ja kuvaamaan asuntoja.

– Kai se on pakko avata ovi, kun tulee isäntä taloon, asunnon uusi omistaja.

"Kaikki ei mennyt niin kuin pitäisi"

Tampereen kaupungin päättäjät eivät ole käsitelleet joulun alla tehtyä vuokra-asuntojen kauppaa. Konserniohjeen mukaan ei olisi pitänytkään käsitellä, sanoo Tampereen kaupungin omistajaohjausyksikön johtaja, liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen.

– Konserniohjeiden mukaan jaosto käsittelee mittavat kaupat eikä tätä katsottu sellaiseksi. Tampereen Vuorataloyhtiö TVA:lla on noin 2 500 asuntoa, ja tässä kaupassa on kyse vähän yli sadasta asunnosta. Se käsiteltiin vain yhtiön hallituksessa, Vuojolainen sanoo.

Vuojolainen ei tiedä, miten kaupasta on kerrottu asukkaille. Hänen mielestään kaikki ei selvästikään mennyt niin kuin olisi pitänyt, koska kaupasta nousi kohu myös sosiaalisessa mediassa. Seuraavaksi esimerkiksi Aamulehti (siirryt toiseen palveluun)kertoi kaupasta.

Polvikatu viitosen rakennus on yli satavuotias. Se on rakennettu vuonna 1915. Kuva: Antti Eintola / Yle

Vuojolaisen mukaan TVA käyttää rahan uusien vuokra-asuntojen rakentamiseen. Raha ei tule Tampereen kaupungin tilille eikä sillä rahoiteta esimerkiksi ratikkaa tai Hiedanrannan tekosaarta kuten joissakin pihapuheissa on epäilty.

Hintaa ei kerrota

Tampereen vuokra-asuntojen toimitusjohtaja Marko Salonen ei halua kertoa millä hinnalla asunnot myytiin. Hän kuvailee hintaa kuitenkin hyväksi. Myyntiin asunnot menivät kuntonsa ja kokonsa takia.

Rakennukset ovat yhtiön kesällä tehdyn uuden strategian mukaan liian pieniä, sillä yhtiö haluaa keskittyä Salosen mukaan suurempiin kerrostaloihin. Myydyt talot ovat myös joko peruskorjattuja 90-luvulla tai silloin rakennettuja.

– Niissä olisi pitänyt joka tapauksessa aloittaa remontti.

Nykyiset asukkaat etusijalla

Tampereen vuokra-asunnot osti Sijoitusasunnot.com-yhtiö. Yleensä yhtiö myy ostamansa asunnot tai pitää ne kokonaan omistuksessaan, mutta nyt niitä kaupataan toimitusjohtaja Henri Neuvosen mukaan ensin nykyisille asukkaille.

– Jokainen nykyinen vuokralainen voi ostaa asunnon itselleen, jos haluaa. Asuntoja tarjotaan ensisijaisesti heille. Toivomme, että asukkaat saisivat laina-asiat järjestymään, ja tarvittaessa me autamme.

Jos tai kun kaupat tehdään sijoittajien kanssa, nämä saavat toimitusjohtajan mukaan vuokralaiset valmiina ja vuokrasuhteet jatkuvat.

Myytyjen vuokra-asuntojen listalla on myös niin kutsuttuja asevelitaloja Tampereen Nekalasta. Kuva: Marjut Somi / Yle

Henri Neuvonen sanoo, että Tampereen kohteissa on paljon kohtuuhintaisia asuntoja. Siksi hän pitää mahdollisena, että nykyiset asukkaat tarttuvat ostotarjoukseen.

– Joitakin ihmisiä joudutaan ehkä irtisanomaan, mutta muun muassa Tampereen Vuokra-asuntojen kanssa näille ihmisille pyritään löytämään hyvä koti tilalle. Toimimme hyvin tapojen mukaan. Mikäli asuntoja irtisanotaan, irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Henri Neuvosen mukaan joissakin asunnoissa vuokrat laahaavat jäljessä, toisissa vuokra on jo markkinahintainen. Hän sanoo, että jos vuokria korotetaan, myös siitä tulee tieto kuusi kuukautta aiemmin.

Voit keskustella jutusta perjantaihin 14. tammikuuta kello 23.00 asti.