Hyppää sisältöön

Jos oppilas on altistunut mutta oireeton, kotiin ei tarvitse jäädä Helsingin seudulla – kahdeksan vastausta koululaisten tartunnoista

Koulut tiedottavat nyt ainakin Espoossa suoraan altistuneille, jos luokassa todetaan tartunta. Koulualtistumiset eivät aiheuta koko luokan laittamista karanteeniin.

Monet tartuntoihin ja altistumisiin liittyvät käytännöt ovat menneet uusiksi. Kuvassa Kouvolan Kaunisnurmen koulun nelosten musiikkiluokan oppitunti 10. tammikuuta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Helsinki, Espoo ja Vantaa sekä joukko pienempiä Uudenmaan kuntia linjasi maanantaina uusiksi altistuneiden jäljittämiseen ja karanteeniin liittyviä toimintatapoja. Esimerkiksi tartunnanjäljityksestä luovutaan muiden kuin erityisryhmien kohdalla.

Taustalla on tartuntojen määrän nopea kasvu, jonka myötä tartunnanjäljitys on menettänyt vaikuttavuutensa.

Uusi tilanne näkyy myös koulujen arjessa monin tavoin. Toisin kuin kaupungit vielä eilen kertoivat, kouluissa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Ohessa kahdeksan kysymystä ja vastausta muuttuneesta tilanteesta kouluissa.

Espoon tartuntataudeista vastaava lääkäri Topi Turunen, miten pitää nyt toimia, kun lapsi saa positiivisen tuloksen kotona tehdystä testistä?

Toivomme, että tartunnasta ilmoitetaan koululle. Tämä siksi, että koulussa rehtori tai muu henkilökunnan jäsen voi arvioida, onko koulussa ollut tartunnan mahdollisuutta muilla lapsilla. Ja sen mukaan sitten koulusta tiedotetaan näille mahdollisesti altistuneille.

Koulu laittaa tarvittaessa altistuneille viestin, ja se tehdään anonyymisti niin, että viestistä ei käy ilmi sairastuneen henkilöllisyys.

Helsingin vanhemmille lähettämässä tiedotteessa puolestaan todetaan, että muuttuneessa tilanteessa mahdollisten altistusten keskitetystä tiedottamisesta varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa luovutaan. Koulun, päiväkodin tai oppilaitoksen esihenkilö voi viestiä koronasta yleisellä tasolla, jos tautitapauksia on tiedossa erityisen runsaasti.

Onko kotona tehdyn testin ja siitä saadun positiivisen tuloksen jälkeen hakeuduttava vielä viralliseen testiin?

Ei välttämättä. Kotitestin tulos kannattaa hyväksyä ihan samalla tavalla kuin terveydenhuollon testin. Terveydenhuollon testejä on tällä hetkellä niin rajallisesti saatavilla, että järjestelmän kuormittamista kannattaa pyrkiä välttämään, jos suinkin mahdollista.

Ja yleisesti ottaen on joitakin ryhmiä, siis muita kuin koululaisia, joiden kotitestitulos suositellaan varmistamaan. Tarkempi ohjeistus löytyy HUSin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Entä kuinka tulee toimia, jos luokalta tulee ilmoitus koronatartunnasta?

Tärkeintä on seurata vointia. Lähtökohta on, että oireeton lapsi voi tällaisessa tilanteessa käydä koulua normaalisti. Jos tulee lieviäkään koronavirustautiin sopivia oireita, pitäisi jäädä kotiin. Kotitestin voi hyvin tehdä, vaikka lapsi olisi oireeton. Ja jos tulos on positiivinen, siihen tulee suhtautua kuten sairauteen.

Mitkä ovat voimassa olevat eristäytymissäännöt, eli kuinka pitkään on oltava kotona ja onko tämä ohjeistus muuttumassa?

Koronavirustautiin sairastuneiden eristyksen kesto on nykyohjeistuksen mukaan vähintään 10 vuorokautta. Sen alkaminen lasketaan oireiden alkamishetkestä, jos oireita on ollut, tai sitten testin ottohetkestä. Ennen normaaliin arkeen palaamista tulisi olla kahden vuorokauden ajan olennaisesti oireeton.

THL nosti viime viikolla esille mahdollisuuden eristyksen keston lyhentämisestä. Aiheesta käydään parhaillaan keskusteluja ja se saattaa hyvinkin muuttua jo lähitulevaisuudessa.

Sanaa karanteeni käytetään vain altistuneiden kohdalla. Kun puhutaan sairastuneista, termi on eristys tai kotieristys, tosin tälläkin on juridinen merkitys, joka ei tiukasti ottaen ulotu kotitestillä testattuihin. Näin ollen kattavin termi nykytilanteessa voisi olla esimerkiksi koulusta poissaolo.

Tartunnan saaneiden kanssa samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei enää anneta yksilöllistä neuvontaa eikä heitä aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Miten heidän tulee siis toimia?

Kannattaa välttää muita kuin välttämättömiä lähikontakteja. Esimerkiksi harrastuksiin ei ole syytä mennä. Oireettomat aikuiset voivat käydä töissä, jos etätyön tekeminen ei ole mahdollista. Samoin oireettomat lapset voivat käydä koulussa tai päiväkodissa.

Suositus on, että kun liikutaan mahdollisen altistumistilanteen jälkeen kodin ulkopuolella, käytetään joko FFP2-hengityksensuojainta ilman uloshengitysventtiiliä tai kirurgista suu-nenäsuojusta.

Jos koulussa yksi oppilas sairastuu, pitääkö koko luokka laittaa karanteeniin? Jääkö päätös vapaaehtoisesta karanteenista vanhemmille itselleen vai kuka karanteenipäätöksen tekee?

Me emme tällä hetkellä aseta karanteeneja koulualtistumisten jälkeen. Käytössä on muut terveysturvallisuustoimet, kuten kattava maskisuositus oppilailla. Tavoite on että oireiden seurannalla, kotitestauksella ja maskien käytöllä pystyttäisiin ehkäisemään tartunnan leviäminen.

Vastaava käytäntö on ainakin Helsingissä ja Vantaalla sekä ainakin joissain muissa Uudenmaan kunnissa.

Kuinka pienistä flunssaoireista nyt pitää jäädä kotiin?

Lapsilla koronavirustaudin oireet voivat olla aika lieviä. Nyt kun tautia esiintyy yhteiskunnassa erittäin paljon, kaikenlaiset oireet infektio-oireet, kuten kuume, yskä ja limaisuus jo aika lievinä herättävät syyn kotiin jäämiselle.

Jos henkilöllä on vaikkapa allergista taustaa, ja pieni nenän tukkoisuus voi johtua toisesta tiedossa olevasta asiasta eikä selviä infektio-oireita ole, tällaisiin tapauksiin on vaikeampi antaa selkeää nyrkkisääntöä.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetusjohtaja Outi Salo, miten taataan lasten turvallisuus tilanteessa, jossa luokalla joku ei suostu käyttämään maskia? Voidaanko oppilaalle pakottaa maski tai laittaa hänet ulos luokasta, jos ei suostu sitä käyttämään?

Kouluissa noudatetaan terveysviranomaisten terveysturvallisuusohjeita, joiden tarkoitus on taata turvallinen koulunkäynti. Myös rokotuskattavuuden parantuminen auttaa asiaa.

Oppilaalle ei voida pakottaa maskin käyttöä, mutta yleensä opettajan huomautus saa oppilaan laittamaan maskin takaisin päälle.

Jos oppilas on vähänkään sairas, hänen tulisi jäädä kotiin. Sairaana ei olla koulussa. Jos oireet alkavat koulussa, oppilas lähetetään kotiin.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 12.1.2022 kello 23:een asti.

Juttua täydennetty 11.1.2022 kello 15:54: Lisätty tieto Helsingin tiedotteesta vanhemmille.

Lue lisää: