Ensin räpsivät sähköt, kun Pekka Mattila lähti iltavuorosta haalarit päällä paloa pakoon Akaassa – tulipalosta ruskeaa vettä ja vaarallisia savuja

Tulipalossa ei epäillä tapahtuneen rikosta, mutta palon yhteyttä aiempaan tulipaloon selvitetään. Tulipalo voi johtaa lomautuksiin ja vaikuttaa myös muiden yritysten tuotantoon.

Nosturista ruiskutetaan vettä teollisuushallin katolle. Kuva: Marko Melto / Yle

Toijala Worksin työntekijä Pekka Mattila oli normaalisti maanantaina iltavuorossa, kun alkoi tapahtua kummia.

– Ensin sähköt räpsivät, sitten meni sähköt.

Mattila meni työkavereiden kanssa ulos katsomaan, palaako jossain. Palokunta oli hälytetty paikalle.

Räystäistä alkoi tulla savua ja jonkin ajan päästä katolta roihahti liekit.

– Kyllä sieltä hoppu tuli pois. Onneksi kaikki päästiin ulos, eikä kenellekään sattunut mitään.

Toijala Worksin palosta syntyi vaarallista savua tiistaina iltapäivällä. Asukkaita kehotettiin pysymään sisätiloissa. Kuva: Marko Melto / Yle

Tulipalo syttyi maanantaina kello kuudelta suuressa hallirakennuksessa. Kaikki työntekijät pääsivät pois rakennuksesta, eikä kukaan loukkaantunut onnettomuudessa. Paikalla oli vajaat kymmenen työntekijää.

Pekka Mattilan piti lähteä haalarit päällä pois töistä. Pukukoppiin jäivät kaikki varusteet: lompakot ja siviilivaatteet ilmeisesti tuhoutuivat palossa.

Myös työn jatkuminen on epävarmaa. Halli tuhoutui niin pahoin, että yritys on arvellut tuotantoon tulevan keskeytyksiä. Myös lomautuksia voi tulla.

– Epäilen vahvasti ettei töitä tule lähiaikoina. Nukuin yöllä, mutta huonosti, Mattila kertoo.

Akaan kaupunki kertoi twitterissä, että tulipalo on takaisku koko kaupungille, koska yritys on Akaan suurin työantaja.

– Akaan kaupunki ja Toijala Works tekevät tiivistä yhteistyötä ratkaisun löytämiseksi tähän haastavaan tilanteeseen. Kuntalaisille on tarjolla kriisiapua terveyskeskuksen ajanvarausnumerossa (040 335 2702) ma-pe klo 8-10.30, kaupunki kertoo Twitterissä.

Vaarallista savua ilmassa

Tulipalo aiheutti vielä seuraavana päivänä laajoja vaikutuksia. Akaan Lentilän alueelle annettiin tiistaina viranomaistiedote 112-sovelluksen kautta. Sen mukaan terveydelle vaarallista savua on ilmassa.

Lentilän asuinalueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto. Palopaikalta muodostuu savua iltaan asti. Pelastuslaitos tiedottaa tilanteen päättymisestä.

Pelastuslaitos tutki droonilla savuja ja tiistaina iltapäivällä asukkaille annettiin varoitus. Kuva: Marko Melto / Yle

Syttymissyytä ei tiedetä

Tulipalon syttymissyytä ei tiedetä. Poliisi tutkii tapausta palonsyyntutkintana. Poliisi ei epäile rikosta ainakaan tässä vaiheessa.

– Ei ole tiedossa, että olisi syytä epäillä rikosta, rikoskomisario Tuomas Korhonen Sisä-Suomen poliisista kertoo.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Ville Naskali sanoo, että tulipaloa oli haastava sammuttaa. Kuva: Marko Melto / Yle

Samalla tehtaalla on ollut tulipaloja myös aiemmin, viimeksi pari kuukautta sitten. Päivystävä päällikkö Ville Naskali Pirkanmaan pelastuslaitokselta sanoo, että palojen yhteyttä tutkitaan, löytyykö jotain yhteistä syytä.

Toijala Works on metalliteollisuuden tärkeä alihankkija. Parinsadan hengen yritys on toimittanut osia ja rakenteita esimerkiksi tamperelaiselle Sandvikille. Sen mukaan on liian aikaista arvioida palon vaikutuksista.

– Emme vielä tiedä kokonaiskuvaa, emmekä osaa arvioida mahdollisia vaikutuksia. Tilanteella saattaa olla vaikutuksia myös Sandvikin laitteiden tuotantoon, johtaja Tiina Heiniö viestinnästä sanoo.

Vaikea sammuttaa

Tulipalon sammuttaminen oli tiistaina iltapäivällä voiton puolelle, mutta yhä kesken. Pelastuslaitos joutui purkamaan osan hallista, jotta palo saatiin rajattua.

Tältä tulipalo näytti maanantaina illalla. Kuva: Jarkko Vuolle / Yle

Päivystävän päällikön Ville Naskalin mukaan useat syyt tekivät sammuttamisesta hankalaa. Ensinnäkin sammutettava ala oli suuri.

Kattorakenne oli haastava ja siksi palo pääsi leviämään. Katolle ei ollut turvallista mennä, ja sammuttaminen oli pakko tehdä nostolavan avulla.

Toiseksi hallin sisällä oli paljon pieniä kaasupulloja, jotka aiheuttivat vaaraa pelastajille. Hallia ei voinut sammuttaa sisältä päin turvallisuuden takia.

Yritys ei vielä tiedä, millaisia keskeytyksiä tuotantoon tulee. Kuva: Marko Melto / Yle

Sammutustöitä haittasivat myös tammikuun pimeys ja yli 20 asteen pakkanen.

– Meillä on aika paljon jäätyneitä letkuja. Jonkin verran on kalustoja jouduttu vaihtamaan, koska pumput ovat jäätyneet.

Paikalla oli sammuttamassa noin 60 henkilöä laajasti Pirkanmaalta ja Kanta-Hämeestä.

– Sammuttaminen jatkuu ainakin tämän päivän. Kaivinkoneita on apuna. Siellä on isoja kasoja, joissa kytyä on.

Ruskeaa vettä

Tulipalo vaikutti myös vedentuotantoon. Lähellä asuva Leena Toropainen katsoi illalla televisiota, kun alkoi kuulua kauheita pamauksia.

– Älysin katsoa ulos ikkunasta, tuli kauhea savupatsas, liekit ja savu näkyivät.

Vielä aamulla vesi oli ruskeaa. Toropainen antoi veden valua pitkään ja lämmitti sen hyvin.

– Ruskeaa se on se kahvikin. Toivottavasti ei tule mitään.

Lue aiheesta lisää: