Materiaalipula ja hintojen nousu rassaavat terveysteknologia-alan yrityksiä: Pulaa ollut jopa puulavoista

Sairaala- ja hoitokalustevalmistaja Lojer on selvinnyt haasteista toistaiseksi ilman tuotannon keskeytyksiä. Toimitusjohtaja Ville Laine ei usko, että pula helpottaa ainakaan ennen kesää.

Kaksi miestä Lojer Oy: n tehdashallissa Hollolassa,  työmiehet kokoavat valkoista sairaalatuolia, toinen poraa osaa, toinen kiinnittää osaa tuoliin
Kaksi Lojer Oy:n työntekijää kokoaa gynekologista tutkimustuolia yhtiön Hollolan tehtaalla. Tuolissa on rungon lisäksi muun muassa useita nostomoottoreita ja keskusyksikkö.

Pula materiaaleista ja osista hidastaa terveysteknologiayritysten kasvua.

Esimerkiksi Pohjoismaiden suurin sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja Lojer-konserni työllistää yhteensä runsaat 200 ihmistä.

Suomessa työpaikkoja on 180, joista 110 Sastamalassa, nelisenkymmentä Hollolassa ja loput Kempeleessä.

Materiaalin saatavuus on aiheuttanut pullonkauloja tuotantoon koko viime vuoden ajan.

– On ollut pulaa teräksestä, muovista ja jopa puulavoista. Tämän lisäksi materiaali- ja komponenttialoilla hinnat ovat nousseet niin paljon, etten ole sellaista omalla työurallani nähnyt, sanoo toimitusjohtaja Ville Laine.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat (siirryt toiseen palveluun) nousivat viime marraskuussa yli 20 prosenttia toissa vuoden vastaavasta ajasta. Hintojen nousuun vaikutti erityisesti öljytuotteiden, perusmetallien sekä paperin ja paperituotteiden kallistuminen.

Alan yrityksiä edustavan Healthtech Finlandin toimitusjohtaja Saara Hassinen vahvistaa, ettei Laineen johtama yritys ole ongelmiensa kanssa yksin.

– Komponenttipula vaikuttaa suomalaistenkin yritysten toimintaan.

Aikataulut joustavia ja epävarmoja

Yrityksissä on pitänyt oppia elämään epävarmuudessa, joka tuskin hellittää ainakaan ennen ensi kesää.

– Kun olemme tottuneet, että materiaalia saa neljässä tai kahdeksassa viikossa, niin nyt toimitusajat ovat pidentyneet kolmin- tai nelinkertaisiksi, sanoo toimitusjohtaja Ville Laine Lojer Oy:stä.

Toimitusaikoihin on myös vaikea luottaa, koska alihankkijat taistelevat omissa materiaalihankinnoissaan samoissa aikatauluongelmissa.

Lojerin Hollolan verstaspäällikkö Juho Tarasti sanoo, että toistaiseksi haasteista on selvitty ilman tuotantokatkoksia.

– Mitään ei ole jäänyt tekemättä. Suunnitelmia on muutettu sen mukaan, mitä komponentteja on ollut saatavilla.

Yritykset yrittävät välttää komponenttipulaa varastoja täyttämällä ja ennakoimalla. Kuva: Petri Niemi / Yle

Terveysteknologia tarvitsee lisää koodareita

Monella suomalaisella terveysteknologiayrityksillä on viime vuodet mennyt lujaa. Kasvu on ollut erityisesti suurten yritysten harteilla.

Kotimaan markkinoiden lisäksi alan viennin arvo oli toissa vuonna 2,4 miljardia euroa. Viime vuoden luku on näillä näkymin vähintään toissavuoden tasoa.

Healthtech Finlandin toimitusjohtaja Saara Hassinen näkee alalla työvoimapulaakin.

– Tuotteisiin liittyy myös digitaalisia palveluita. Terveysteknologia-ala kaipaa lisää koodareita.

Lojerin tuotteita on myyty yli sataan maahan. Yhtiön johto uskoo, että suomalaiset yritykset pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa ja tarkasti säädeltyjen tuotteiden valmistuksessa.

– Tästä voi kiittää omaa terveydenhuoltoamme. Jos tuotteet kelpaavat kotimaan markkinoille, niin kyllä ne kelpaavat lähes mihin tahansa maailmassa.

Lue myös: