OYS ja sairaanhoitopiiri hakevat digipalveluista helpotusta hoitajapulaan

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on jo vuosien ajan kehitetty ja käytetty sähköisiä palveluja esimerkiksi potilaiden neuvontaan ja ohjaukseen, jotka työllistävät hoitajia toistuvasti. Näin hoitajaresursseja saadaan myös muihin tehtäviin.

Oulussa digipalveluja on kehitetty jo vuosien ajan, ja sairaanhoitopiiri tekee yhteistyötä myös muiden yliopistosairaaloiden kanssa sähköisten palvelujen parantamiseksi. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Hoitajapulaan etsitään helpotusta digitaalisista palveluista. Yksi tapa saada hoitajia kiireellisimpiin töihin on kehittää digipalveluja tilanteisiin, jotka vievät toistuvasti ja paljon aikaa.

Hoitajien työaikaa voidaan säästää esimerkiksi samanlaisena toistuvasta taustoituksesta ja ohjauksesta muun muassa leikkaukseen tai muuhun tutkimukseen liittyen tai erilaisia oirekartoituksia tehtäessä. Potilaat voivat olla sähköisesti yhteydessä hoitavaan yksikköön ja saada vastauksen asiantuntijoilta.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on käyttänyt digipalveluja jo useamman vuoden ajan ja kehittää niitä edelleen. Yliopistosairaalan kardiologian yksikössä digitaalisia hoitopolkuja on käytetty käytännön työssä jo kolme vuotta, mutta niiden käyttöä arvioidaan tilannekohtaisesti, kertoo sydänhoitaja Johanna Keränen.

– Digitaaliset palvelut eivät sovi kaikille potilaille, vaan heidät ohjataan sitten vastaanotoille. Ei kuitenkaan kannata automaattisesti ajatella, että digipalvelut eivät soveltuisi iäkkäämmille, sillä käyttäjäryhmä on varsin moninainen.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.