Traaginen tarina vai urbaani legenda? Turun Aurajoessa majailevan joutsenen kerrotaan surevan sinne menehtynyttä puolisoaan

Aurajoen joutsenesta on jo vuosia tehty ilmoituksia eläinsuojeluun, talviaikana lähes päivittäin. Eläinsuojeluyhdistyksestä vakuutetaan linnun olevan kunnossa.

Joutsen on palannut vuosi vuodelta samaan paikkaan Aurajoessa
Joutsen on palannut vuosi vuodelta samaan paikkaan Aurajoessa

Hento lumipeite peittää osittain jäätynyttä Aurajokea. Puhtaan lumen joukosta erottuu vain vaivoin joutsen.

Sen verran huomiota lintu on kuitenkin herättänyt jo useampana vuotena, että siitä on tehty Turun Eläinsuojeluyhdistykselle (TESY) jo useampia ilmoituksia.

Joutsen on utelias, mutta liian lähelle tulevalle se sähisee ärhäkästi. Kuva: Johanna Manu / Yle

– Melkein päivittäin tulee soittoja. Huoli on suuri, kertoo TESYn toiminnanjohtaja Britt-Marie Juup.

Mitään hätää joutsenella ei kuitenkaan ole, Juup vakuuttaa.

Tai ehkä kuitenkin sydänsuruja, mikäli tarina pitää paikkansa.

– Joutseneen liittyy tarina, mutta en tiedä onko se urbaania legendaa. Lintu on jo useampana vuonna pitänyt paikkaa Aurajoessa Förin lähellä. Se liittyy siihen, että joutsen olisi joskus menettänyt puolisonsa tässä paikassa.

Tarina koskettaa, eikä ole välttämättä aivan tuulesta temmattu. Joutsenet ovat uskollisia puolisoita.

Ja jokin lintua selvästi vetää jatkuvasti Aurajoelle.

– Me olemme yrittäneet siirtää sitä Naantaliin Ukko-Pekan sillan alle, missä on koko talven vapaata vettä, mutta se palaa takaisin kahdessa päivässä. Joutsen tuntee selvästi vetoa Aurajokeen, vaikka Ukko-Pekan sillalla olisi tarjolla rauhallisempi paikka.

Paljon eläinten kanssa touhuava Juup haluaa uskoa tarinaan, vaikka se onkin traaginen.

– Me ihmiset olemme nopeasti tuomitsemassa, että vain meillä on tunteet ja tunnemme kaipuuta, mutta kyllä me tiedämme, että eläimilläkin on tunteita ja suuri sosiaalinen elämä.

Joutsen voi elää jopa 20 vuotta

Ylväs kyhmyjoutsen on utelias. Se tulee katsomaan, onko sitä ihailevilla ohikulkijoilla tuomisia, mutta sähisee, kun ihminen tulee liian lähelle.

Joutsenen ikää on vaikeaa arvioida, mutta havaintoja siitä on tehty jo useamman vuoden ajan. Havaintoaikana lintu on ollut aina valkoinen, ja sen värin joutsen saa ollessaan parivuotias.

Kyhmyjoutsen voi Suomessa elää jopa 20 vuotta, Euroopassa vielä joitain vuosia pidempään. Britt-Marie Juup uskoo, että Aurajoen leskijoutsen on ainakin 10-vuotias, jos ei jo teini-ikäinen.

Britt-Marie Juup toi mukanaan tuliaisia. Joutsen kävi ahnaasti herkuttelemaan. Kuva: Johanna Manu / Yle

Juupin mukaan nopeasti kylmennyt talvi on aiheuttanut sen, että tänä talvena on ollut paljon hädässä olevia joutsenia. Viime kesän poikaset eivät välttämättä ole olleet syksyllä vielä lentokykyisiä.

– Pakkanen tuli niin nopeasti. Yhtenä päivänä meri tai järvi on auki ja sitten yön aikana pakastui niin paljon, että poikaset jäivät jäähän kiinni. Tervekin joutsen voi jäätyä kiinni. Lentokykyiset joutsenet tietävät milloin on oikea aika lähteä pois, mutta lentokyvytön ei kertakaikkiaan pääse vapaaksi.

Lue myös: