Oikeus: Porilainen pariskunta syyllistyi lapseen kohdistuneisiin törkeisiin seksuaalirikoksiin – tuomio mielentilatutkimuksen jälkeen

Porilainen pariskunta on ollut syytteessä lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista. Käräjäoikeus on antanut asiasta välituomion ja määrää syytetyt mielentilatutkimuksiin.

Satakunnan käräjäoikeus määrää tekijät mielentilatutkimukseen. Kuva: Arja Lento / Yle

Satakunnan käräjäoikeus on antanut välituomion porilaiseen pariskuntaan kohdistuneista seksirikossyytteistä.

Noin kolmikymppinen pariskunta on ollut syytteessä törkeistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Oikeus katsoo, että mieheen kohdistuneet syytteet pitivät paikkansa ja naisenkin osalta syytteet todettiin oikeiksi lähes sellaisenaan.

Käräjäoikeus käsitteli syytteitä salaisina. Julkisessa selosteessa avataan tekojen luonnetta jonkin verran. Teoilla on ollut yksi uhri.

Törkeitä tekoja, pitkä kesto

Syyttäjä vaatii pariskunnalle rangaistusta pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, törkeästä raiskauksesta ja lapsenraiskauksesta. Teot olivat syytteen mukaan alkaneet vuonna 2017 ja kestäneet viime kesäkuun loppuun, jolloin pariskunta vangittiin.

Mies on pääosin tunnustanut teot mutta muun muassa kiistänyt joidenkin tekojen alkaneen ennen vuotta 2021. Nainen on tunnustanut pahoinpitelyn ja vapaudenriiston mutta kiistänyt seksuaaliset teot. Nainen on myöntänyt tienneensä miehen seksuaalisista teoista uhria kohtaan.

Oikeus: Molemmat mukana teoissa

Oikeuden mukaan mies menetteli syytteen mukaan ja nainen pääosin syytteen mukaan.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyt ottivat uhrin mukaan seksuaalisiin tekoihin, joihin lukeutui muun muassa yhdyntä miehen ja uhrin välillä sekä tilanteita, joissa uhri pakotettiin mukaan miehen ja naisen välisiin akteihin.

Oikeus perustaa päättelynsä syytettyjen osittaiseen tunnustamiseen, asianomistajan luotettavaan kertomukseen, todistajien kertomuksiin ja kirjalliseen todisteluun. Käräjäoikeus kuuli todistajina seitsemää henkilöä.

Kirjallisina todisteina on esitetty muun muassa videotallenne, valokuvia, rikosteknisen laboratorion lausunto, otteita vastaajien välisestä Messenger-keskustelusta, lastensuojelulaitosten raportteja, takavarikkopöytäkirja ja oikeuspsykiatrian tutkimusyksikön lausunto sekä haitallisuusarvio ja pelkotilalausunto.

Mielentilatutkimukseen ennen tuomiota

Satakunnan käräjäoikeus antaa asiasta tuomionsa sen jälkeen, kun kaksikolle on tehty mielentilatutkimus. Nainen suostui tutkimukseen vapaaehtoisesti, mies vastusti.

Pariskunta on ollut vangittuna kesästä asti. Tapausta käsitteli käräjäoikeudessa kolmen ammattituomarin kokoonpano. Päätös oli yksimielinen.

Yle ei julkaise tekijöiden nimiä uhrin henkilöllisyyden suojelemiseksi.