Lappi kulkee vastavirtaan ja pitää kiinni koronajäljityksestä – infektioylilääkäri: "Etelä-Suomessa nostettiin kädet pystyyn, meillä ei”

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan koronajäljitys ja testaus toimivat yhä hyvin. Lapissa uusia jäljittäjiä haetaan lisää suoraan koulunpenkiltä ja heitä palkitaan myös opintopisteillä.

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu runsaasti tartuntoja, mutta sairaalakuormitus on yhä vähäistä. Lordinaukion testikontti kuvattiin joulukuussa. Kuva: Mia Sivula / Yle

Monissa sairaanhoitopiireissä koronatartuntojen jäljitystä on karsittu ja sen mielekkyyttä kyseenalaistettu, mutta Lapissa jäljitystä jatketaan yhä aktiivisesti.

Lapin sairaanhoitopiirin korkea ilmaantuvuusluku, yli 1000 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana, kertoo alueen infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan kuitenkin ahkerasta testauksesta ja jäljityksen onnistumisesta.

– Meillä ei ole vielä tiukempiin rajoituksiin ollut tarvetta, koska olemme toistaiseksi onnistuneet estämään sairaalan tehohoidon kuormituksen, Broas sanoo.

Lapin keskussairaalassa oli maanantaina vain kuusi potilasta sairaalahoidossa, joista yksi tehohoidossa. Koko Suomessa osastohoidossa oli tiistaina 560 henkilöä ja tehohoidossa 60.

Lapissa ei ole vielä käytössä tiukimpia kokoontumisrajoituksia eikä liiketiloja kuten kuntosaleja olla tällä hetkellä sulkemassa. Useissa etelän sairaanhoitopiireissä kuntosaleja on suljettu.

– Etelä-Suomessa ollaan tilanteen vuoksi nostettu vähän käsiä pystyyn jäljityksen ja testauksen osalta. Heillä ei ole ollut pitkään aikaan kapasiteettia PCR-testauksen vuoksi, se heijastuu sairaala- ja tehokuormitukseen.

Lapin sairaanhoitopiirissä on tukeuduttu pika-antigeenitesteihin, jotka ovat nopeampia mutta vähemmän luotettavampia kuin PCR-testit.

Jäljitys ja testaus edelleen tärkeitä rokotusten rinnalla

Lapissa koulutetaan yhä lisää jäljittäjiä. Lapin koulutuskeskus REDUn tiistaina järjestämään jäljittäjien koulutukseen osallistui etäyhteydellä noin 130 opiskelijaa. Heistä toivotaan noin 30 koronajäljittäjää muun muassa Rovaniemen alueelle.

– Opiskelijat saavat jäljityksestä opintopisteitä, osaamista tartuntataudeista ja asiakaspalvelusta sekä palkkaa. Opiskelijat tästä hyötyvät, kertoo koulutuskuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti.

Koulutustapahtuma järjestettiin opiskelijoille muutamassa päivässä ja ensimmäisiä rekrytointeja odotellaan pikaisella aikataululla.

– Tämä on kyllä todella tärkeä Lapin sairaanhoitopiirin kunnille, että saadaan resurssia lisää, miettii kurssin vetäjä infektioylilääkäri Markku Broas.

Jäljitys työskentelee paineen alla myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, jossa sen tehokkuuteen epidemian torjunnassa uskotaan edelleen.

– Tartuntahuippua halutaan viivästyttää ja hidastaa sairaalan kuormitusta. Jäljitystä jatketaan, mutta uusia jäljittäjien rekrytointeja ei ole näköpiirissä, toteaa Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Ravintoloiden täyssululle ei nähdä tarvetta

Valtioneuvosto päätti tänään iltapäivällä, että kaikkien ravintoloiden on suljettava ovensa kello 18. Asetus astuu voimaan heti keskiviikkona. Tähän päivään saakka ruokaravintolat saattoivat olla avoinna klo 20 asti koronapassilla.

Ravintoloiden täyssulkua on myös väläytelty, mutta se vaatisi lakimuutoksen, josta päättää eduskunta.

Broaksen mielestä esimerkiksi mahdollista ravintolasulkua pitäisi valtioneuvostossa harkita aluekohtaisesti ja kuntakohtaisesti.

– Emme Lapin sairaanhoitopiirissä näe esimerkiksi ravintoloiden täyssulkua juuri nyt merkittävänä ratkaisuna, Broas sanoo.

Samalla kannalla ollaan Länsi-Pohjassa. Myös Länsi-Pohjassa ilmaantuvuusluku on korkea, yli 700. Jyri J. Taskilan mukaan tartuntojen lähteet ovat nyt muualla kuin nykyisillä rajoituksilla olevissa ruokaravintoloissa.

– Vaikea nähdä, että ravintoloiden sulkemisella olisi vaikutusta epidemian hillitsemisessä.

Liiketiloja ja kokoontumisia koskevista rajoituksista päättää aluehallintovirasto ja ravintoloiden aukiolorajoituksista valtioneuvosto määrää asetuksella.

Korjattu 11.1. klo 19.44, että asetus astuu voimaan keskiviikkona

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 12.1. kello 23 saakka.