Ruokolahtelainen kunnanvaltuutettu ei päässyt ehdolle aluevaaleihin – uskoo syyn olevan kuntaa kuohuttaneessa kunnanjohtajaväännössä

Ruokolahtelainen SDP:n kunnanvaltuutettu Vesa Kokkonen on sitä mieltä, että hänen ei annettu asetua ehdolle aluevaaleissa. Syyksi hän katsoo, että hän on kannattanut kunnanjohtajaksi valittua Anu Sepposta ja tätä ei ole puolueessa hyväksytty.

Arkistokuvassa Ruokolahden kunnantoimisto. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ruokolahden kunnanjohtajaväännön laineet voivat vaikuttaa vielä aluevaaleihinkin.

Ruokolahtelainen SDP:n kunnanvaltuutettu Vesa Kokkonen on sitä mieltä, että hän ei päässyt ehdolle aluevaaleihin kunnanjohtajaväännön takia.

– Viime marraskuun syyskokouksessa minulle sanottiin yllättäen, että ehdolle ei pääse kuin kaksi ihmistä. Asia jäi minulta varmistamatta piiristä. Myöhemmin selvisi, että minut pelattiin vain ulos ehdokkuudesta.

Kokkosen mukaan hänen ei annettu asetua ehdolle, sillä hän on kannattanut kunnanjohtajaksi valittua Anu Sepposta ja tätä ei ole puolueessa hyväksytty. Hän yritti kertomansa mukaan asettua ehdolle kahteen kertaan. Toisella kerralla hän ilmoittautui nettisivujen kautta.

– Ei tässä mitään muuta syytä ole. Olen erittäin aktiivinen kuntapoliitikko, mutta minua ei ehdokkaaksi haluttu. Halukkuudesta ja aktiivisuudesta se ei jäänyt kiinni.

Kokkonen oli yksi hallinto-oikeuteen valittaneista

Ruokolahden kunnanhallitus purki viime marraskuussa Sepposen virkasuhteen. Kokkonen on yksi kunnanvaltuutetuista, jotka valittivat purkupäätöksestä hallinto-oikeuteen.

– Minä olen puoleni valinnut. Toiset haluavat, että demokraattisilla vaaleilla valittua kunnanjohtajaa ei oteta ja minä olen eri mieltä. Siitä saa sitten maksaa tällaisen hinnan.

Kokkosen mukaan ulkopuolelle jääminen on erityisen harmillista, koska piirin ehdokaslistat jäivät vajaaksi. Hän teki asiasta selvityspyynnön SDP:n piirihallitukselle.

Kolme ehdokasta

Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien piirihallitus käsitteli asiaa tammikuun 11. päivä. Ruokolahden sosialidemokraatteilta pyydettiin vastine Kokkosen kirjeeseen.

Ruokolahden sosialidemokraattien puheenjohtajan Jenna Vertasen mukaan kyse ei ollut nimenomaan Kokkosen ehdokkuudesta, eikä kunnanjohtajan valinnasta, vaan siitä, kuinka monta ehdokasta pienestä kunnasta kannattaa nimetä.

– Päätös aluevaaleihin asetettavista ehdokkaista tehtiin yhdistyksen kokouksessa marraskuussa. Yhdistys päätyi nimeämään ehdokkaiksi Esko Ijäksen, Anu Rummukaisen ja Jenna Vertasen. Asiasta käytiin kokouksessa paljon keskustelua ja kolmeen ehdokkaaseen päädyttiin, koska jos ehdokkaita on paljon, voivat äänet pienessä kunnassa hajaantua eikä läpi saada yhtään ehdokasta.

Vertasen mukaan on harmi, jos Kokkonen kokee kaiken liittyvän kunnanjohtajan valintaan.

– Asioissa pitää päästä eteenpäin.

Piirihallitus käsitteli

Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Jussi Tauriaisen mukaan piirijärjestön tehtävä on tehdä virallinen aluevaaliehdokkaaksi nimeäminen, puolueosaston ehdotusten perusteella. Tämä päätös on puolueen aluevaaliohjesäännön sekä piirin aluevaalisuunnitelman mukainen.

– Kokkosta ei ole esitetty piirihallitukselle, koska puolueosasto ei ole häntä esittänyt eikä nimennyt puolueosaston ehdokkaaksi. Piirihallitus ei ole siis nimeämistä voinut tehdä. Muuten piirihallitus ei pysty tällaiseen paikalliseen kiistaan puuttumaan, vaikea tätä on ratkaista.

Tauriainen myöntää, että SDP:n aluevaalien ehdokaslista jäi kolme paikkaa vajaaksi. Listalla on 70 ehdokasta, kun täysi lista olisi ollut 73 nimeä.

Kokkonen ei toivonut kokouselta paljoa, sillä aluevaaliehdokkaaksi hän ei enää pääse.

– Niin sanotusti se juna meni ja siihen kyytiin ei otettu. Eihän sille minkään mahda. Toimintatavoista toivon vakavaa huomautusta. Syrijintä ei kuulu sosialidemokraattiseen puolueeseen, Vesa Kokkonen totesi Ylelle ennen piirihallituksen kokousta.

Lue seuraavaksi: