Kouvolan vesiyhtiön koko hallitus päätettiin erottaa – kaupunki tutkii nyt, onko päätös laillinen

Erottamispäätöksen taustalla on epäluottamus. Kouvolan Veden hallituksen puheenjohtaja Anssi Tähtinen kertoo, että hän ei tiedä epäluottamuksen syytä.

Kouvolan Vesi on Kouvolan kaupungin omistama vesiyhtiö, joka vastaa yli 15 000 alueen asukkaan vesihuollosta. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan kaupunginhallituksen elinvoimajaosto on päättänyt erottaa koko Kouvolan Veden hallituksen.

Kouvolan kaupunginhallituksen elinvoimajaosto kokoontui tiistaina käsittelemään apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsellin ehdotusta siitä, että Kouvolan Veden ylimääräinen yhtiökokous kutsutaan koolle välittömästi. Forsell ehdotti, että elinvoimajaoston edustajalle annetaan omistajaohjaus erottaa Anssi Tähtinen (sd.) puheenjohtajan tehtävästään.

Forsell kertoo, että kokouksessa elinvoimajaoston varapuheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.) kuitenkin teki muutosesityksen koko hallituksen erottamisesta. Nybergin esitys sai äänestyksessä enemmän kannatusta kuin alkuperäinen ehdotus.

Näin ollen Kouvolan kaupunginhallituksen elinvoimajaosto päätti erottaa koko Kouvolan Veden hallituksen. Forsell kertoo jättäneensä asiasta eriävän mielipiteensä.

– Seuraavaksi lakimies tekee asiasta juridisen tarkastelun ja selvittää, onko päätös lainmukainen. Jatkotoimenpiteet arvioidaan sen mukaan, Forsell sanoo.

Hänen mukaansa ongelma on se, että kun hallitus erotetaan, yhtiökokouksen edustajaa pitäisi ohjeistaa nimittämään uusi hallitus.

– Yhtiö ei voi toimia ilman hallitusta. Pelkkää erottamista ei voida tehdä, vaan pitää myös kertoa, miten hallitus saadaan täydennettyä mahdollisimman pikaisesti.

Forsell kertoi keskiviikkona aamulla, että päätöksen laillisuus selviää saman päivän aikana. Iltapäivällä uudelleen tavoitettu Forsell kertoi, että keskustelu siirtyy seuraavaan päivään.

Taustalla epäluottamusta

Tiistain kokouksen taustalla on kirje, jonka viisi Kouvolan Veden hallituksen jäsentä lähetti viime viikolla yhtiön omistajalle eli Kouvolan kaupungille. Siinä he esittävät toimenpidevaatimuksen, jossa todettiin, ettei puheenjohtaja Anssi Tähtinen nauti näiden viiden jäsenen luottamusta.

Kouvolan Veden hallituksessa on kaikkiaan seitsemän jäsentä, varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja mukaan lukien.

Epäluottamuksen tarkat syyt eivät ilmene esityksestä eikä Forsell halua kommentoida niitä tarkemmin. Tähtinen itse kertoo olevansa ymmällään tilanteesta.

– Epäluottamuksen syyt ovat minulle epäselvät. Hallitus on tehnyt päätökset yhtä lukuunottamatta yksimielisesti. Päätöksenteko hallituksessa on mennyt oikeaan suuntaan, joten ihmettelen tilannetta, Tähtinen kertoo.

Jos elinvoimajaoston tekemä päätös on laillinen, vuorossa on ylimääräinen yhtiökokous, jossa nimitetään uusi hallitus ja erotetaan vanha.

– Tarkkaa aikataulua en osaa sanoa, mutta puhumme viikoista, Forsell toteaa.

Taustalla monimutkainen vyyhti

Kouvolan Veden monimutkaisista ongelmista on uutisoitu jo pitkään. Kouvolan Veden hallitus vaihdettiin jo viime keväänä Anssi Tähtiseen kohdistuneen epäluottamuksen vuoksi.

Tuolloin hallituksen jäsenenä toiminut Tähtinen oli tehnyt Kouvolan Vedestä rikosilmoituksen, koska hän ei saanut tarkasteltavakseen hallituksen vanhoja pöytäkirjoja. Myöhemmin selvisi, että Tähtisellä olisi ollut oikeus saada nähdä ne.

Kuntavaalien jälkeen yhtiölle valittiin uusi hallitus, jonka puheenjohtajaksi Anssi Tähtinen tuolloin valittiin.

Kuohunnan jatkuminen herättää apulaiskaupunginjohtaja Forsellissa ristiriitaisia ajatuksia.

– Yhtiön johto toimii erinomaisesti. Yhtiön hallituksen osalta on mielenkiintoista, että tällaiseen tilanteeseen on jälleen ajauduttu. Kouvolan poliittisten ryhmien pitää nyt miettiä, kuinka tällaiset tilanteet pystytään jatkossa välttämään.

Forsell uskoo, että tilanne rauhoittuu, kun uusi hallitus Kouvolan Vedelle saadaan valittua.

– En usko, että yhtiön hallituksen ongelmat näyttäytyvät henkilöstölle. Tällä ei ole vaikutuksia yhtiön käytännön työhön.

Kouvolan Vesi on Kouvolan kaupungin omistama vesiyhtiö, joka vastaa yli 15 000 alueen asukkaan vesihuollosta. Yritys työllistää noin 50 henkilöä.

Juttua muutettu kelloi 15.22: Lisätty tieto keskustelun siirtymisestä torstaille.

Lue lisää: