Norjan vuoristosta puhaltaa pian lämmin föhn-tuuli, joka humauttaa mittarit reippaasti plussalle suurimmassa osassa maata

Lännestä saapuva föhn-tuuli lämmittää Suomea niin, että torstaina etelärannikolla lämpötila nousee jopa kuuteen plusasteeseen. Loppuviikkoa kohti palataan taas pakkasen puolelle.

Lämpötila hypähtää torstaina maan eteläisimmässä osassa yli viiden plusasteen. Kuva: Eveliina Matikainen / Yle

Säässä on paraikaa tapahtumassa poikkeuksellisen raju muutos, kun tiistain tulipalopakkasista heilahdetaan torstaihin mennessä selvästi plussan puolelle suuressa osassa maata.

– Etelän ja lännen välinen virtaus on aika voimakas, ja se tuo lämmintä ilmamassaa Atlantilta. Huomenna torstaina tulee lisäksi Norjan vuoriston yli puhaltava föhn-tuuli ja sitä myötä lämmin ilmavirtaus. Se lämmittää huomattavasti maan etelä- ja keskiosia, kuvailee Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.

Föhn-tuulille on tyypillistä, että Norjan vuoret ylittäessään ne satavat kosteutensa pois. Norjan vuoristorinteillä on siksi voimakasta lumisadetta. Vuoriston ylitettyään kuivunut ilma laskeutuu ja lämpenee, ja se tietää Suomeen torstaiksi loskakeliä.

– Kosteuden kadotessa föhn-tuulesta tulos voi olla tällainen, Sinisalo sanoo.

Ilmastonmuutos voi jumittaa säätilanteita

Etenkin Suomen eteläisille osille on perinteisesti tyypillistä, että talvesta toiseen säät voivat olla hyvinkin erilaisia. Kulunut talvi on Sinisalon mukaan ollut tähän mennessä säätyypiltään verraten "talvinen".

– Se aina riippuu vähän siitä, miten nuo suuremmat ilmamassat kulloinkin asettuvat. Nyt on menty näin, ja varmasti moni on siihen tyytyväinen.

Sinisalon mukaan ilmastonmuutoksen vaikutusta saattaa olla se, että säätilanteet voivat jäädä aloilleen pitkäksi aikaa, kuten kävi kesän 2021 helteissä. Myös talviset korkeapaineet ja pakkaset voivat viipyä entistä pidemmän aikaa saman alueen yllä.

– Se voi näkyä ajokeleissä, jos esimerkiksi nollan ympärillä jäädään sahaamaan pitkään ja välillä lauhtuu ja välillä jäätyy.