Vaaliehdokkaalle paljastui ikävä yllätys äänestyskopissa – viralliselta äänestyslistalta puuttui oma numero

Virheelliset ehdokaslistajulisteet vaihdetaan Kymenlaaksossa uusiin. Nyt listoihin on tehty pikaiset korjaukset käsin.

Karhuvuoren urheilutalon äänestyspaikalla Kotkassa tehtiin heti listoihin pikakorjaus, kun virhe huomattiin. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Heti aamuyhdeksältä aluevaaleissa äänestämään tullut SDP:n vaaliehdokas Riku Pirinen koki melkoisen yllätyksen äänestyskopissa Kotkassa: hänen äänestysnumeronsa puuttui kopissa olevasta virallisesta ehdokaslistasta kokonaan.

– Tarkastan aina listasta, että numero menee oikein. Huomasin, että nyt meni väärin.

Pirisen äänestysnumero on 269, mutta hänen numerokseen oli merkitty 268, joka on oikeasti SDP:n vaaliehdokas Nina Peltosen numero. Peltosen numero oli listassa vahingossa kaksi kertaa.

Pirinen otti heti yhteyttä vaalilautakuntaan ja varmisti myös oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläiseltä, että vaalilautakunnan tehtävä on korjata numero ensin käsin jokaiseen julisteeseen ja vaihtaa ne sen jälkeen uusiin.

Kouvolassa huomattiin ennen äänestystä

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen vahvistaa, että aluevaalilautakunta painattaa julkisteet. Ilmeisesti vedosta lukiessa on käynyt virhe.

– Virhehän se on, eivätkä nämä toivottavia ole. Kyllä niitä silti aina välillä sattuu. Kun se huomattiin näin nopeasti, vaikutusmahdollisuus on aika pieni, Jääskeläinen kertoo.

Ennakkoäänestäminen alkoi melko vilkkaana ainakin Kouvolan pääkirjaston ennakkoäänestyspaikalla. Kuva: Antro Valo / Yle

Ennakkoäänestys alkoi tänään kaikkialla Suomessa. Kotkassa virheen huomasi vasta ehdokas itse, mutta esimerkiksi Kouvolassa virhe huomattiin Kouvolan vaalilautakunnan puheenjohtaja Kari Taskisen mukaan ennen äänestyksen alkamista.

On pieni mahdollisuus, että esimerkiksi Kotkassa joku on ehtinyt äänestää Piristä väärällä numerolla. Silloin ääni menee Nina Peltoselle.

– Siinä ei ole mitään tehtävissä, Jääskeläinen sanoo.

Pirinen toivoo, että virhe korjataan kaikkialla mahdollisimman nopeasti, mutta mitään kriisiä ei ole kehkeytynyt.

– Inhimillisiä virheitä sattuu, mutta sattuipa minulle tällä kertaa. Toivottavasti ihmiset menevät äänestämään ja äänestävät oikeaa numeroa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.