Hyppää sisältöön

Ravintolarajoitukset voimaan – Pohjalaiset ravintoloitsijat arvostelevat nopeita nykäyksiä

Uusi aukiolorajoitus on voimassa tammikuun loppuun. Rajoitus koskee myös ruokaravintoloita.

Mattias Åhmanin mukaan rajoituksia muutetaan usein ja ne tulevat voimaan todella lyhyellä varoitusajalla. Kuva: yle/Antti Kuusiniemi

Ravintoloiden aukioloaikoja rajoitetaan entisestään tästä päivästä alkaen koko maassa.

Kaikki ravintolat suljetaan kello 18. Anniskelu päättyy ravintoloissa jo klo 17. Rajoitukset otetaan käyttöön kaikilla leviämisalueilla eli kaikissa Suomen maakunnissa, myös Pohjanmaalla.

Uusi aukiolorajoitus on voimassa tammikuun loppuun. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät anniskele alkoholijuomia. Koronapassi ei ole vaihtoehto alueellisille rajoituksille.

Vaasalaisen ruokaravintola Hejmin osaomistaja Mattias Åhman sanoo, että sillä ovatko ravintolat auki vai kiinni iltaisin on suuri merkitys. Åhman kritisoi hallituksen päätöstä linjattomaksi: rajoituksia muutetaan usein ja ne tulevat voimaan lyhyellä varoitusajalla.

Tuoreimpaan rajoitukseen ravintoilalla oli vain muutama tunti aikaa ratkaista miten menetellä ja mitä tehdä. Åhman sanoo ymmärtävänsä että tilanne on vaikea ja kaikkien on kannettava vastuunsa, mutta toivoo hallitukselta selkeämpää linjaa.

– Toiveissa olisi, että päätökset tulisivat paljon aikaisemmin ja olisivat hyvin harkittuja, jotta ei jouduta joka kerta turvautumaan paniikkiratkaisuihin. Se on nyt täysin kestämätöntä, Åhman toteaa.

Uusia rajoituksia on mahdollisesti näköpiirissä. THL esittää nyt anniskelupaikkoille kolmen viikon täyssulkua.

Liian lyhyt aika reagoida

Pietarsaaren Mr Bankin omistaja Kim Sundqvist sanoo, että kaikkien toiveena on estää koronaviruksen leviäminen. Tolkkua kaivattaisiin kuitenkin rajoitusten suhteen.

– Olen kiitollinen, että voimme jatkaa takeaway-ruokien kanssa, Sundqvist kertoo.

Myös Sundqvistin mielestä ravintoloilla on liian vähän aikaa reagoida uusiin rajoituksiin. Tilanne on erittäin vaikea sekä työnantajille että työntekijöille.

Artikkeli on käännetty Yle Österbottenin Joni Kyheröisen artikkelista: Nu måste restaurangerna stänga klockan 18 – krögare i Österbotten kritiserar de snabba rycken