Näin toimii yhdessä päivässä luotu autoäänestyspaikka Espoossa

Ulkona äänestämisen mahdollisuutta ei juurikaan ole tarjolla aluevaaleissa, vaikka koronatartuntoja on nyt eniten pandemian aikana, ja osa pelkää tartuntaa. Video näyttää, kuinka Espoossa äänestetään autosta.

Näin ulkoäänestys toimii Espoossa
Näin ulkoäänestys toimii Espoossa

Ihmiset etsivät keskiviikkona ulkoäänestyspaikkaa Espoon Otaniemessä, virallisen ennakkoäänestyspaikan liepeilllä. Osa yritti ulkoäänestykseen myös kävellen.

Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi kertoo, että ulkoäänestyspaikka on tarkoitettu vain autoilijoille.

– Ihmiset ovat toivoneet nimenomaan autolla tapahtuvaa äänestystä, ei ole pyydetty niinkään ulkoäänestystä, Pirkanniemi kertoo.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi tänään. Oletko valmis?! Tavoitimme haastatteluun juuri aluevaaleissa äänensä uurnaan laskeneen 27-vuotiaan Miikka Myllyveräjän. Hän kertoo, miksi juuri nuorten pitäisi äänestää. Toimittajina Marjukka Mattila ja Don Lehtinen.

Äänestyspaikat lyötiin lukkoon jo lokakuussa

Koronatilanne on tällä hetkellä muun muassa pääkaupunkiseudulla pahin koko pandemian aikana. Silti ulkonaäänestämistä on tarjolla hyvin vähän. Syy on se, että ulkoäänestys on kallis, hankala ja vaikea toteuttaa.

Esimerkiksi Espoossa ulkoäänestyspaikka, eli autoäänestys, päätettiin laittaa pystyyn vasta eilen.

– Halusimme tarjota mahdollisuuden äänestämiseen heille, jotka mahdollisesti pelkäävät mennä sisälle äänestämään.

Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi toivoo, että autoäänestykseen tulevat vain he, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Pirkanniemen mukaan aluevaalipaikat perustettiin paperilla jo lokakuussa, ja silloin koronatilanne oli aivan toinen. Protokollan mukaan uusia virallisia äänestyspaikkoja ei ole voinut myöhemmin enää perustaa. Otaniemen autoäänestys on sen takia vain virallisen ennakkoäänestyspaikan "sivukonttori".

– Toivomme, että kaikki, jotka muuten jättäisivät äänestämättä, tulisivat nyt tänne Dipolin juhlaovien eteen äänestämään.

Äänestäminen ulkona on hidasta

Ulkoäänestys Suomen tammikuussa on Risto Pirkanniemen mukaan haastavaa. Hänen mukaansa jo kuntavaaleissa toukokuussa ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä oli ongelmia ulkoäänestyspaikoilla. Ilma oli viileä ja tuulinen, äänestystä varten hankituissa konteissa oli kylmä ja vaalitoimitsijat tarvitsivat niihin pattereita.

– Kaikki sulakkeet kaikista konteista paloivat, ja silloin meni sähköt. Silloin ei toiminut mikään: ei patterit, ei tietokoneet, ei tulostimet. Tuli myös vilustumistapaus.

Pirkanniemen mukaan uskoa siihen, että näin tammikuussa olisi paremmin, ei ole.

– Vaalitoimitsijat eivät pysyisi terveinä, paperit kostuisivat, eikä tekniikka toimisi.

Pirkanniemen mukaan ulkona tapahtuva ennakkoäänestäminen on myös hyvin hidasta.

– Jos ottaisimme kaikki vastaan näin, emme olisi valmiita edes kesäkuussa.

Silti Espoon Dipolin autoäänestys on auki kaikille ennakkoäänestyksen ajan. Kaksi tuntia päivässä.

Auto on kuin äänestyskoppi

Autoäänestys toimii kuten tavallinen äänestystapahtuma varsinaisena vaalipäivänä taikka ennakkkoäänestyksessä. Äänestyskopissa saa olla vain yksi ihminen kerrallaan, ja sama pätee drive in -äänestyksessä: auto on kuin äänestyskoppi.

Tämä voi hidastaa toimintaa. Risto Pirkanniemi Espoon keskusvaalilautakunnasta ennustaa, että autojonot saattavat äityä Dipolissakin pitkiksi, mitä lähemmäs ennakkoäänestyksen loppua mennään. Jonoon ei toivota sellaisia, jotka haluavat äänestää autosta vain mukavuussyistä.

– Voimme ottaa tähän vain sellaiset ihmiset, jotka pelkäävät äänestää sisällä koronatilanteen takia, Pirkanniemi sanoo.

Voit keskustella aiheesta 14.1. kello 23:een saakka.

Lue myös: