Hyppää sisältöön

Elokuva menetti yli miljoona katsojaa, kun elokuvateatterit pantiin joulun jälkeen kiinni – henkeä pidetään yllä kaverinäytöksillä

Yhä jatkuvat koronarajoitukset tuhosivat elokuvan tärkeimmän sesongin. Rajoitusten keskellä pidettävistä kaverinäytöksistä on tullut kasvava ilmiö paikkakunnilla, joilla yleisönäytökset on kielletty.

Kaverinäytöksistä voi jo puhua pienimuotoisena ilmiönä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kourallinen ihmisiä valuu pienen elokuvateatterin uumeniin Senaatintorin kulmilla Helsingissä, vaikka yleisönäytökset on kielletty elokuvateattereissa Uudellamaalla tammikuun loppuun asti. Samansuuntaiset rajoitukset ovat voimassa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Senaatintorin poikkikadulla sijaitsevassa Kino Engelissä keksittiin alkaa järjestää yksityisiä kaverinäytöksiä koronarajoitusten keskellä jo vuosi sitten, ja nyt porukka on tullut katsomaan dokumenttielokuvaa Piemonten tryffelinmetsästäjät.

Näytöksen voi varata etukäteen vain verkossa ja mukaan pääsee enintään kymmenen katsojaa. Minimimaksu on 200 euroa per näytös.

– Kaverinäytökset ovat olleet aika pidettyjä. Voimme tarjota tällä tavalla turvallisen näytöksen pienelle porukalle. Pidämme näin valot päällä sen sijaan, että sammuttaisimme ne ja istuisimme kellarissa kypärä päässä. Se ei ole elämää eikä auta tässä tilanteessa, Mika Siltala Cinema Mondosta sanoo.

Cinema Mondo pyörittää Kino Engeliä ja tuo maahan art house -elokuvia.

Historiallisessa miljöössä sijaitseva Kino Engel on tullut vuosien varrella tunnetuksi myös yksityisnäytöksistä, joita on tilattu muun muassa perhejuhlien kunniaksi, ja Siltala arvelee, että se on vaikuttanut yksityisnäytösten kysyntään myös koronatilanteessa. Hän muistuttaa, ettei pelkillä kaverinäytöksillä kuitenkaan pelasteta pientä elokuva-alan indie-firmaa, kuten Cinema Mondoa.

– Kyllä niillä sähkölaskut saa maksettua, ja ehkä vähän palkkojakin.

Siltala kuitenkin kertoo, että pääosin yhtiön henkilökunta on jouduttu lomauttamaan, eikä elokuvien maahantuontikaan nyt jatku.

Kino Engelissä keksittiin kaverinäytökset jo vuosi sitten. Kuva: Jukka Lehto / Yle

Kaverinäytösten suosio yllätti

Kaverinäytökset kiinnostavat myös Suomen suurinta elokuvateatteriketjua Finnkinoa. Se myy yksityisnäytöksiä isoissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Pohjoisin paikkakunta on Oulu.

Näytöksiin voi ottaa enimmillään 10 henkeä, mutta koko sali pitää varata, vaikka tulijoita olisi vähemmän. Sali maksaa vähintään 230 euroa, ja tarjolla on parisenkymmentä elokuvaa, joista valita.

Konseptia kokeiltiin jo viime vuoden keväänä muutamassa teatterissa, mutta suosio jäi vielä silloin vähäiseksi. Nyt kaverinäytöksistä voi jo puhua pienimuotoisena ilmiönä. Palvelun suosio yllätti Suomen suurimman elokuvateatteriketjun.

– Otimme kaverinäytökset käyttöön nykymuodossaan vuodenvaihteessa, ja olemme myyneet yli 500 näytöstä. Suosio yllätti meidät positiivisesti, Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila sanoo.

Kaverinäytöksillä saa pidettyä henkeä yllä ja koneet osin käynnissä, mutta bisnestä niillä ei tehdä. Koronapandemia on pannut koko elokuva-alan polvilleen, eikä tunnelin päässä näy vieläkään valoa.

Alan järjestöjä edustavan Filmikamarin mukaan elokuva menettää tämänhetkisten rajoitusten seurauksena yli miljoona katsojaa. Joulunaika ja tammikuu ovat elokuvissakäynnin tärkein markkina.

– Jo pelkästään tämän viimeisimmän joulu-tammikuun sulun tulonmenetykset ovat Finnkinolle kymmenen miljoonan euron luokkaa ja tappiot useita miljoonia, Wolf-Mannila sanoo.

Hän muistuttaa, että elokuvateatterit olivat nykyistä sulkua ennen kiinni useita kuukausia.

Kaverinäytökset yllättivät Finnkinon myönteisesti. Kuvassa myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila Tennispalatsissa tammikuussa 2022. Kuva: Jukka Lehto / Yle

– Puhumme Finnkinon kohdalla kymmenien miljoonien tappioista, Wolf-Mannila summaa korona-ajan menetyksiä.

Saamatta jääneet lipputulot ovat pois elokuvateatterien lisäksi koko alan ekosysteemiltä: elokuvien levittäjiltä, elokuvien tuottajilta ja elokuvantekijöiltä.

Wolf-Mannila uskoo, että alan toipumiseen menee useita vuosia.

– Toisaalta näimme syksyllä, että silloin kun teatterit ovat auki, ja meille tulee uusia elokuvia kankaille, ihmiset haluavat palata elokuviin.

Cinema Mondon Siltala ei säästele sanojaan valtiovallan ja viranomaisten koronatoimista, jotka ovat haitanneet myös hänen yritystoimintaansa lähes kahden vuoden ajan.

– Olemme vähän ihmetelleet elokuva-alalla sitä, että silloin kun rajoitukset ovat sen sallineet, elokuvateattereissa on käyty Suomessa yli 5 miljoonaa kertaa korona-aikana. Ja elokuvateattereihin on jäljitetty nolla tartuntaketjua.

Alalla on Siltalan mukaan ihmetelty sitä, miten paljon elokuvateattereiden sululla on tarkoitus vähentää tartuntoja nollasta.

– On päivänselvää, että elokuva-alaa on rusikoitu aivan epäsuhtaisilla, väärin kohdistetuilla ja tehottomilla rajoituksilla. Ei nollasta voi oikein laskea tartuntojen määrää mihinkään, Siltala sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 18.1. klo 23:een asti.