Hyppää sisältöön

Lastensuojelun sijoituspaikoista on pulaa ja korona-aikana myös itsetuhoisuus yleistynyt – Jyväskylään luvassa lisäpaikkoja

Lastensuojelussa on seurattu korona-aikaa kasvavan huolen kera. Vaikka lasten ja nuorten sijoitustarve ei ole esimerkiksi Jyväskylässä lukumääräisesti lisääntynyt, itsetuhoisten ajatusten yleistyminen kertoo ongelmien vaikeutumisesta.

Jyväskylään perustettava uusi lastensuojelun arviointi ja vastaanottoyksikkö tulee lähelle sairaala Novaa. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Jyväskylässä ja Keski-Suomessa on ollut jo pitkään tarve lastensuojelun sijoituspaikoille, jotka voidaan tarvittaessa ottaa nopeasti käyttöön.

Ensi kesänä sairaala Novan läheisyyteen tulee uusi yksikkö, jossa on kymmenen sijoituspaikkaa 12–17 vuotiaille lapsille ja nuorille.

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen vs. toimialajohtaja Ulla Kuittu iloitsee siitä, että pitkään suunnitellulle yksikölle on nyt saatu määrärahat.

Sosiaali ja terveyspalvelujen vs. toimialajohtaja Ulla Kuittu kertoo, että laitossijoitusten tarve on kasvanut. Kuva: Timo Hytönen / Yle

– Tämä täydentää hyvin meidän lastensuojelun yksiköitä Jyväskylässä. Tämän tyyppiselle yksikölle on ollut kysyntää ja suunnitteilla se on ollut jo vuosia, hän toteaa.

Tarpeeseen tulevien kymmenen sijoituspaikan lisäksi uusi yksikkö tarjoaa vahvempaa tukea juuri vaikeista ongelmista kärsiville lapsille ja nuorille.

– Tästä tulee sellainen vaativan lastensuojelun yksikkö. Mikä tarkoittaa sitä, että meillä on siellä tavallista vahvempi henkilöstö. Tarjolla on myös monipuolista ammatillista osaamista: samassa rakennuksessa toimii sairaanhoitopiirin lasten- ja nuorten psykiatrian vastaanotto, Kuittu kertoo.

Viime vuosina lasten ja nuorten sijoitustarpeet ovat lisääntyneet. Paikkoja on jouduttu hakemaan ostopalveluna ja välillä myös kaukaa kotoa. Ulla Kuitun mukaan tilanne helpottuu nyt:

– Tämä on meille suuri helpotus. Nuorten laitossijoitustarve on viime vuosina kasvanut, mikä on valtakunnallinen ilmiö. Kysyntä ylittää tarjonnan ja ostopalvelupaikoistakin on ollut pulaa.

Nyt toiveissa on, että kun lapsia ja nuoria pystytään auttamaan nopeasti, myös kotiinpaluu nopeutuu.

– Tavoitteenahan on aina, että nuori palaa kotiin, Kuittu toteaa.

Johtava sosiaalityöntekijä Maria Lehtinen sanoo, että pyrkimys on nopeuttaa avun tarpeen ja tarvittavan avun arviointia. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Tarvetta uudelle yksikölle lisää se, että koronavuodet ovat lisänneet nuorten ja perheiden ongelmia, mikä on valitettavasti näkynyt myös vakavien oireilujen yleistymisenä.

Jyväskylän lastensuojelun avohuollon johtavan sosiaalityöntekijän Maria Lehtisen mukaan lasten ja nuorten vakava itsetuhoisuus on kahden kuluneen vuoden aikana lisääntynyt.

Vaikka sijoituspaikkamäärät ovat pysyneet ennallaan, juuri vakavien oireilujen määrä huolestuttaa lastensuojelun ammattilaisia. Korona-aika karanteeneineen ja koteihin sulkeutumisineen on vielä kokonaisuutena arvoitus ja sen vaikutusten suuruutta ei pystytä tarkoin arvioimaan.

Yksi uuden Jyväskylään perustettavan arviointi- ja vastaanottokeskuksen ansioista on se, että sen avulla lapsia ja nuoria kyetään auttamaan tehokkaammin.

– Tarkoituksena, että nuoren arviointijakso tehdään napakasti ja tiiviisti yhteistyössä perheen ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Tämä tuo paljon helpotusta tähän tilanteeseen, toteaa Lehtinen.

Miten auttaa korona-ajan kuluttamia lapsia ja perheitä, voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 19.1. kello 23 saakka.