Ahveniston olympia-altaan vuotokohta on vielä hakusessa – tutkimukset alkoivat jo marraskuussa

Kuntotutkimuksen perusteella Hämeenlinnan kaupunki tekee päätökset altaan korjaussuunnitelmasta. Altaan kunnostusta valvoo Museovirasto, koska Ahveniston maauimala on suojeltu rakennussuojelulailla.

Ahveniston maauimala on rakennettu harjurinteeseen vuoden 1952 kesäolympiakisoja varten. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Hämeenlinnassa etsitään edelleen Ahveniston maauimalan vuotokohtaa. Altaasta on nimittäin vuotanut runsaasti vettä maaperään.

Marraskuussa FCG teki betonirakenteiden tutkimuksia ja joulukuussa on tehty maaperätutkimuksia altaan alapuolisten maakerrosten selvittämiseksi.

Kireät pakkaset sotkivat maaperätutkimusten aikataulua, sillä alun perin maauimalan kuntotutkimuksen tuloksia odotettiin jo joulukuussa. Tämän hetkisen tiedon mukaan maauimalaa koskevat tulokset valmistuvat helmikuun alkuun mennessä.

– Tutkimuksissa on havaittu, että itse betoni on laadultaan kohtalaisen hyvää. Suurin rakenteellinen ongelma on altaan järvenpuoleisen reunan jatkuva painuminen. Painuminen on aiheuttanut altaaseen muun muassa halkeamia ja liikuntasauman rikkoutumisen, kertoo Hämeenlinnan tilapalveluiden kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto.

Allasvesiputkiston kuntoa ja tiiveyttä vielä selvitetään. Tutkimustuloksiin pohjautuen FCG laatii vaihtoehtoisia korjaustapoja, joissa kyseisillä korjaustavoilla saavutettu käyttöikä ja kustannukset on huomioitu. Ehdotettavissa korjaustavoissa otetaan huomioon kohteen suojeluarvo.

Vuoden 1952 olympia-altaan kunnostusta valvoo Museovirasto, koska Ahveniston maauimala on suojeltu rakennussuojelulailla. Uimala on Hämeenlinnan kaupungin tilapalveluiden omistuksessa.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.