Hyppää sisältöön

Jäljityskäytännöt muuttuivat Eksoten alueella – harva saa enää puhelinsoiton

Koronaviruksen tartunnänjäljitys kohdennetaan nyt tilanteisiin, joissa siitä on eniten hyötyä. Muutoin positiivisen testituloksen saaneet saavat toimintaohjeet tekstiviestillä.

Arkistokuva Armilan terveysaseman koronanäytteenotosta. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on muuttanut koronaviruksen jäljityskäytäntöjään. Tartunnanjäljitys kohdennetaan nyt tilanteisiin, joissa siitä on eniten hyötyä.

Eksote on yhteydessä henkilöihin, joiden terveystilanne vaatii tarkempaa arviota esimerkiksi lääkityksen takia tai jotka työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaanlaitosepidemioiden ehkäisemiseksi on tärkeää käydä läpi työssä tapahtuneet mahdolliset altistamistilanteet.

– Olemme siirrytyneet jäljityksessä hyvinkin pragmaattiselle linjalle, jossa luotamme myös kansalaisten omaan vastuuntuntoon ilman, että asiaa olisi tarpeen tehostaa viranomaismääräyksillä, Raasakka sanoo.

Muissa tilanteissa positiivisen testituloksen saaneet saavat toimintaohjeet tekstiviestillä. Virallisia eristyspäätöksiä tehdään vain, jos henkilö tarvitsee päätöksen tartuntatautirahaa varten.

Jäljitystä ei siis ole kokonaan lopetettu Etelä-Karjalassa, toisin kuin useilla muilla paikkakunnilla.

Koulut eivät kuule altistuksista

Myöskään Etelä-Karjalan koulut eivät saa enää tietoa yksittäisistä sairastuneista oppilaistaan.

– Aiempi käytäntö on ollut, että koronatartunnan saaneesta oppilaasta on ilmoitettu koulun rehtorille, ja koulu on sovitusti tiedottanut mahdollisesti altistunutta luokkaa altistumisen mahdollisuudesta, Raasakka selventää.

Raasakan mukaan koululuokkia on asetettu karanteeniin vain siinä tapauksessa, että luokassa olisi useita yhtäaikaisia tartuntoja. Tätä tarvetta ei ole Eksoten alueella ollut. ** **

– Nyt tartuntojen moninkertaistuttua on mahdotonta enää yksitellen puhelimitse tavoittaa positiivisen tuloksen saaneita. Näin ollen emme myöskään erikseen selvitä mahdollisia opetusryhmien altistumisia.

Raasakan mukaan eristys-, karanteeni- ja sairauslomakäytäntöä ollaan arvioimassa uudelleen valtakunnallisesti. Myös Eksote varautuu muuttamaan käytäntöjään valtakunnallisten ohjeistusten mukaan.