Hyppää sisältöön

Uimahallit, liikunta- ja kuntosalit sekä kauppakeskusten yleiset tilat halutaan kiinni Kymenlaaksossa – lopullisia päätöksiä loppuviikosta

Kymenlaakson alueellisen koronaryhmän mielestä on välttämätöntä, että erilaiset julkiset tilat pistetään laajasti kiinni.

Yleiset saunat ja uimahallien sekä kylpylöiden allastilat sekä niiden yhteydessä olevat pukuhuoneet voisivat tulla aluehallintoviraston päätöksellä suljetuiksi. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakson oma koronaryhmä haluaa julkiset tilat kiinni.

Koronaryhmä pyytää aluehallintovirastoa tekemään sulkupäätöksen kaikkiin niihin julkisiin tiloihin, jotka voidaan tartuntatautilain pykälän 58g mukaan määrätä suljettavaksi. Koronaryhmä kokoontui keskiviikkona.

Päätös sulkisi joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettävät liikuntasalit ja kuntosalit. Myös uimahallit menisivät kiinni, sillä sulkupäätös koskisi myös yleisiä saunoja ja uimahallien sekä kylpylöiden allas- ja pukuhuonetiloja.

Suljettavien listalla ovat tanssipaikat sekä kuorolaulantaan ja harrastajateatteriin käytettävät tilat. Myös huvipuistot, eläintarhojen sisätilat ja sisäleikkipaikat menisivät kiinni.

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suljettaisiin, mutta liiketiloihin pitää kuitenkin päästä kulkemaan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on luvannut myöhemmin tällä viikolla arvioida sitä, onko liikunta- ja harrastustilojen määrääminen suljettavaksi välttämätöntä Kymenlaaksossa. Mahdollisesta päätöksestä tiedotetaan erikseen.

Lapset ja nuoret saavat harrastaa

Lasten ja nuorten harrastustoimintaan puuttumista koronaryhmä pitää viimeisimpänä keinona.

Suositus kuitenkin on, että lasten ja nuorten harrastuksissa suositaan sellaisia harjoituksia, joissa ei synny fyysistä kontaktia ja joissa voidaan huolehtia turvaväleistä. Harrastusryhmien toivotaan harjoittelevan muista ryhmistä erillään, omissa kuplissaan. Kuplan koko olisi korkeintaan 10 ihmistä.

Koronaryhmä suosittelee, että harrastukset siirrettäisiin mahdollisimman pitkälti ulkotiloihin.

Nämä suositukset koskevat vuonna 2003 ja tämän jälkeen syntyneitä.

Liki joka neljäs testitulos kertoo koronasta

Koronaryhmä uskoo, että näillä toimilla alueen koronatilannetta pystytään parantamaan.

Viimeisen kahden viikon aikana uusia koronatapauksia on todettu yli 2000. Kaikista otettavista näytteistä jo lähes joka neljäs antaa positiivisen tautituloksen.

Sairaalahoitoa tarvitsee nyt 23 koronapotilasta. Osalla heistä on koronan lisäksi myös muita syitä olla sairaalahoidossa. Joulun jälkeen Kymenlaaksossa on ollut muutama, kuitenkin alle viisi koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Koronatilanne kuormittaa koko terveydenhuoltoa. Samanaikaisesti myös sote-alan henkilöstöä on paljon sairastuneina.

– Sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa on jo supistettu kiiretöntä hoitoa tai suunniteltu sitä. Esimerkiksi neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon perustoimintaa on jouduttu supistamaan, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.