Perämerellä jäät pakkautuvat tuulen takia – Oulun satamassa vanha Tuura murskaa jäitä rahtilaivojen tieltä

Voimakas etelätuuli on nostanut veden jäänpinnalle ja vaikeuttanut myös meriliikennettä Perämerellä . Oulun ulkopuolella jää on pakkautunut niin, että rahtilaivoja on jouduttu kierrättämään satamaan pohjoisen kautta.

Jäänmurtotehtäviä hinaaja Tuuralla on jääkauden aikana keskimäärin pari kertaa vuorokaudessa, mutta kovimpien pakkasten aikana lähtöjä voi olla useampiakin. Kuva: Risto Degerman

Etelätuulen takia pakkautuvat jäät vaikeuttavat Perämeren satamien laivaliikennettä.

Keskiviikkona aamuksi Ouluun odotettu sahatavaralaiva jouduttiin ohjaamaan ensin Kemiin, josta jäänmurtaja Kontio avusti sen päivän aikana rannikkoa pitkin Ouluun. Perämerellä Suomen jäänmurtajista avustavat laivaliikennettä tällä hetkellä Kontion lisäksi myös Urho ja Otso.

Jäätilanne vaihtelee eniten avomerellä, jossa isot jääkentät liikkuvat tuulen voimasta.

– Täällä saaristossa siitä ei niin paljon haittaa ole, että jäät vähän liikkuvat. Kun mennään ulommas merelle, niin siellä voidaan joutua ensi yön aikana jopa liikenne katkaisemaan vähäksi aikaa, sanoo Perämeren satamissa laivoja avustavan R-Towing Oy:n toimitusjohtaja Pekka Rahja.

R-Towingin satamahinaajat avustavat myös Oulun satamien eli Oritkarin, Nuottasaaren ja Vihreäsaaren jäänmurrossa.

Hinaaja Tuura toimii talvisin pääosin jäänmurtajana ja avustaa laivoja satama-alueella murtamalla jäät laitureiden edustoilta ja laivojen kääntöaltaissa.

– Sen jälkeen kun laivoista loppuu vauhti niin kääntäminen on oikeastaan niillä kaikkein hankalinta sekä kiinnittyminen laituriin. Siksi edustalla olevat jäät täytyy pieniä, että laivat pääsevät ihan kiinni laituriin, Rahja kertoo.

Pekka Rahjan mukaan tyypillisen jäänmurtokeikka kestää muutaman tunnin. Jäänmurtajana Tuura on jäävahvistettu. Rahjan mukaan se pystyy murtamaan vaivatta noin puolimetrisen jään. Kuva: Risto Degerman

Meriveden korkeuden vaihtelut ovat normaali ilmiö. Talvella nouseva vesi purkautuu myös jään päälle erityisesti rannoilla, mutta myös railoista, joita syntyy jään murtuessa nousevan veden paineesta.

Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan veden nousu jatkuu keskiviikkoiltaan saakka.

– Ennusteen mukaan vesi nousee Oulun korkeudella noin 80 senttiä kello 16 aikaan ja pysyy siinä pari tuntia. Korkeimmillaan vedenpinta on noin kello 21, jolloin se on noin metrin tavanomaista korkeammalla, kertoo Ilmatieteen laitoksen meripalveluiden ryhmäpäällikkö Antti Kangas.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu