Uutta tietoa tuhoisasta tulipalosta Akaassa: palon syttymissyystä ensimmäinen epäily, miljoonien eurojen vahingot kärsinyt yritys ei masennu

Toijala Works aikoo rakentaa uudet tilat tuhoutuneiden tilalle, mutta voi olla, että lomautuksilta ei voi välttyä. Tuho oli massiivinen.

Tulipalo tuhosi pahoin hallin Akaassa. Yritys alkaa rakentaa uusia tiloja tilalle. Kuva maanantailta tulipalosta. Kuva: Jarkko Vuolle

Teollisuuden tärkeä alihankkija Toijala Works koki miljoonien eurojen tuhot tulipalossa maanantaina.

Tulipalo syttyi iltakuudelta suuressa hallirakennuksessa. Kaikki työntekijät pääsivät pois rakennuksesta. Kukaan ei loukkaantunut.

Sammuttaminen kesti kauan, koska pelastuslaitos kertoi päättäneensä sammutustoimet ja luovuttaneensa kohteen jälkivartioinnin yritykselle vasta keskiviikkona illansuussa.

Toijala Worksin toimitusjohtaja Pasi Kannisto kertoo, että tulipalossa tuhoutuivat koneistamo ja hitsaustilat sekä osa kokoonpanosta.

Yritys on Akaan suurin työnantaja, ja näillä tuhoutuneilla alueilla työskentelee noin sata työntekijää eli puolet yrityksen työntekijöistä.

Tulipalo vaikutti myös alueen asukkaiden elämään, sillä vedentuotannossa oli ongelmia sammutustöiden takia ja ilmaan levisi terveydelle haitallista savua tiistaina.

Akaan kaupunki kertoi Twitterissä, että tulipalo on takaisku koko kaupungille, koska yritys on Akaan suurin työnantaja. Kaupunki kertoi tarjoavansa kriisiapua.

Lomautuksia ehkä tulossa

Yritys hakee koko ajan väistötiloja ja eri vaihtoehtoja lähiympäristöstä, jotta toiminta voisi jatkua mahdollisimman pian.

– Mutta varmaan voi olla, ettei pystytä välttymään lomautuksilta, Kannisto kertoo Ylelle.

Paikalla oli yli 60 sammuttajaa illalla ja yöllä. Vielä tiistaina aamulla paikalla oli useita kymmeniä sammuttajia. Sammutustyöt olivat erittäin haastavat kovan pakkasen ja kaasupullojen räjähtämisten takia.

Alkoi hitsaustiloista

Viranomaiset selvittävät palon syttymissyytä. Poliisi kertoi tiistaina, ettei tulipalossa epäillä tapahtuneen rikosta.

Palo lähti Kanniston mukaan liikkeelle rakennuksen hitsausosasta.

– Viranomaiset selvittävät asiaa. Hitsauksessa on kipinöitä ja rälläkkäsuihkuja ja muuta, se on yksi vaihtoehto, hän sanoo.

Yrityksessä oli kaksi muuta palonalkua aiemmin mutta niissä ei Kanniston mukaan tullut vahinkoja, eikä niiden tiedetä vaikuttaneen nyt tapahtuneeseen.

Yritys rakentaa uudet tilat

Yritys on toiminut 60 vuotta, ja palo lähti vuonna 1960 rakennetusta osasta tehdasta.

– Epäonni on massiivinen, ei näin pahaa ole ollut 60 vuoteen. Paljon tehdään ja kaikkea sattuu, mutta tämäntyyppistä ei ole ennen ollut.

Toimitusjohtaja kertoo tulipalon olleen hänelle itselleenkin järkytys. Nyt alkujärkytyksen tilalle on tullut suuri taistelutahto.

– Nyt kun on ensijärkytyksestä selvitty, on alettu rakentaa suunnitelmia ja tarkoituksena on rakentaa uudet tilat tilalle. Toiminta ei pääty, vaan jatkuu, kun saadaan palikat järjestykseen.

Lue lisää: