Hyppää sisältöön

Kangasalla kului vain pari tuntia suosituksesta, ja nuorimmillakin koululaisilla oli jo maskit – Tokaluokkalainen: "Minä ainakin haluaisin pitää"

Pirkanmaan pandemiaryhmä suositteli kaikille Pirkanmaan koululaisille maskin käyttämistä tiistaina iltapäivällä. Kangasalan kaupunki ilmoitti heti, että se huolehtii kouluissa maskien saatavuudesta.

Jesse Leväsluoto oppitunnilla Vatialan koulun 2D-luokalla.
Vatialan koululla maskit olivat myös tokaluokkalaisten kasvoilla. Kysyimme. mitä he maskeista ajattelevat. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Antti Eintola

Kangasalla Vatialan koululla varmistettiin keskiviikkona aamulla, että kaikilla oppilailla oli käytössään kasvomaski. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suositteli maskin käyttöä tiistaina jo ekaluokkalaisista alkaen.

– Meillä oli varastossa sen verran maskeja, että pystyttiin heti aamusta ohjeistamaan opettajat tarjoamaan maskia myös 1.-3.-luokan oppilaille, kertoo apulaisrehtori Jarkko Liuha.

Vatialan koulussa on noin 500 oppilasta. Samassa rakennuksessa toimii varhaiskasvatuksen esiopetusryhmiä ja pidennetyn opetusvelvollisuuden oppilaita. Isossa yhteisössä on sata opettajaa.

Vatialan koulun 2D-luokkalaiset pitivät tuoreen suosituksen mukaan kasvomaskia oppitunnilla. Kuva: Antti Eintola / Yle

Koululla kuluu mittava määrä maskeja, sillä yhdelle käyttäjälle varataan neljä maskia joka päivä.

– Käytännössä maskeja kuluu hieman vähemmän, noin 2–4 käyttäjää kohden. Koululle toimitetaan tuhansia maskeja, Liuha laskeskelee.

Kangasalan kaupunki ilmoitti heti Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän suositusten jälkeen, että se huolehtii kouluissa maskien saatavuudesta mahdollisimman pian, jotta niitä varmasti riittää kaikille.

Maskit ovat tuttuja oppilaille

Maskin käyttö on suurelle osalle koulun väkeä jo tuttua. Opettajat ovat käyttäneet maskeja vuoden verran. 4.-6. -luokkien oppilaat ovat aloittaneet maskien käytön portaittain, joten ne ovat tuttuja myös nuoremmille oppilaille.

Toki nuorimpien kohdalla aamun tilanne oli uusi, kun kaikille tarjottiin maskia.

– Lapsia ohjataan esimerkin ja mallin kautta, sekä kannustetaan positiivisesti maskin käyttöön.

Eevi Mäkinen (vas.) ja Ella Lampinen 2D-luokalta yllättyivät siitä, kuinka nopeasti maskit tulivat koululla käyttöön. Kuva: Antti Eintola / Yle

Ensimmäisenä päivänä nuorempien oppilaiden kasvoilla on apulaisrehtorin mukaan näkynyt runsaasti maskeja.

– He ovat ottaneet maskit vastaan ihan innolla ja reippaasti. He tietävät, mistä on kyse. Ja osaavat myös sanoittaa, jos eivät halua jostain syystä ottaa maskia käyttöön.

Maskin käyttö on vapaaehtoista, ja se on kerrottu oppilaille. Siksi koulussa kiinnitetään huomiota siihen, ettei ketään kiusata maskin käyttämättömyyden takia.

– Se on koulun arkea, että täällä jokainen saa olla sellainen kuin on. Siihen liittyy myös maskin käyttö. Koska maskin käyttö ei ole pakollista, niin siihen ei kukaan saa puuttua ikävällä tavalla, Liuha lupaa.

Apulaisrehtori Jarkko Liuha uskoo, että maskeja riittää kaikille, vaikka tarve on kasvanut. Kuva: Antti Eintola / Yle

Maskien tarve on keskiviikosta lähtien kouluilla suurempi. Apulaisrehtori Jarkko Liuha luottaa, että niitä riittää jatkossakin kaikille.

– Olemme välttyneet koronakevään maskikurimukselta ja niitä on ollut koko käyttöajan hyvin tarjolla. Luotan siihen, että kaupunki pystyy vastaamaan käyttäjämäärän lisäykseen vajaalla puolella aiemmasta.

Lue lisää: