Anitta Filppa sai 1100 euron sähkölaskun ja järkyttyi: "Onko tämä ihan tosi" – tavallista kylmempi talvi rumentaa sähkölaskua entisestään

Sähkön kallistuminen kirpaisee sähkölämmitteisiä omakotitaloja etenkin Lapissa, jossa on kylmin talvi vuosiin. Ruotsissa ja Norjassa valtio on tukenut kotitalouksia, mutta Suomessa siihen ei välttämättä ole varaa.

Rovaniemeläinen Anitta Filppa järkyttyi avattuaan tuoreimman sähkölaskun – hinta lähes tuplaantunut normaalista
Rovaniemeläinen Anitta Filppa järkyttyi avattuaan tuoreimman sähkölaskun – hinta lähes tuplaantunut normaalista

Lapissa yli 20 000 omakotitaloa lämpenee sähköllä. Yksi niistä on iso rovaniemeläinen rintamiestalo, jossa asuu Anitta Filppa perheineen. Talossa on suorasähkö, joka lämmittää huoneiden lämpöpattereissa kiertävän veden.

Tavallista kylmemmän joulukuun sähkölasku oli Filpalle järkytys, vaikka uutisia seuranneille oli selvää, että totuttua kalliimpi lasku on luvassa.

– Ensiksi purskahdin nauruun, mutta sitte tulikin epätoivo, että onko tämä ihan tosi, Filppa sanoo.

Summa oli yli 1100 euroa. Tavallisesti talvikuukausien lasku on ollut 600 euron paikkeilla.

Häntä mietityttää, millä summan maksaa. Ja lisääkin maksettavaa on tulossa: joulukuun siirtolasku on vielä matkalla.

Loppuvuoden poikkeusolosuhteet sähkömarkkinoilla nostivat sähkön tukkuhinnan keskiarvoa viime vuonna rajusti. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi keskiviikkona, että uusia hintapiikkejä voi tulla vielä kireiden pakkasten aikaan.

Sähkön hinta rokottaa maalämpötaloakin

Saarenkylä-Rovaniemen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Aula vaimoineen muutti omakotitalonsa öljy- ja puukeskuslämmityksen maalämmöksi vuosi sitten.

Öljy- ja puulasku putosi nollaan, mutta sähkön kallistuminen näkyy. Lämpö pumpataan sähkön voimalla maan uumenista.

– Marras-joulukuun sähkölasku oli yllätys. Se nousi usealla satasella siitä, mihin olemme tottuneet, Aula sanoo.

Suorasta pörssisähköstä koitui nyt kovempi lasku kuin niillä, jotka olivat aikanaan tehneet kiinteän sopimuksen. Aulan mukaan siirtyminen maalämpöön oli silti viisasta, koska öljykin on kallistunut. Investointi tulee maksettua muutamassa vuodessa.

Valtiolta ei ole tulossa apuja

Naapurimaissa valtio on jo rientänyt korkeiden sähkölaskujen kanssa painivien kotitalouksien avuksi.

Ruotsin valtio päätti keskiviikkona jakaa sähkölaskutukea kaikkiaan 600 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun) joulu-tammikuulta. Kotitaloutta kohden tuki on enimmillään 195 euroa kuukaudessa.

Myös Norjassa valtio tukee sähkölaskuissa. Jos sähkön hinta nousee yli 7 sentin kilowattitunnilta, valtio maksaa tammi-maaliskuussa ylimenevästä osasta 80 prosenttia. Tuen arvioidaan olevan keskimäärin noin 125 euroa kotitaloutta kohden. Myös Kreikassa on mittava tukiohjelma.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo Kauppalehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), ettei Suomessa ole käynnistymässä valmistelua sähkölaskujen tukemisesta. Lintilän mukaan tuki maksaisi Suomessa arviolta 300 miljoonaa euroa, mutta valtion budjetissa ei ole varaa uusiin menoihin. Hän sanoi, että sähkölaskujen maksuongelmia varten on sosiaaliturvajärjestelmä.

Etsinnässä halvempi sähkösopimus

Anitta Filpan perheessä tutkitaan nyt, onko edullisempia sähkösopimuksia tarjolla. Tehtävä on vaativa. Sähkömarkkinoilla palvelujaan kaupittelee Kilpailu- ja kuluttajaviraston tietojen mukaan noin 80 yhtiötä.

– Yhtiöitähän tuntuu olevan määrätön määrä. Siihen saa paneutua enemmän, eikä sitä ole ihan yksinkertaista tehdä, Filppa sanoo.

Markkinoilla on kirjava tarjonta sähkösopimuksia ja ehtojen kanssa pitää olla tarkkana. Joulukuussa Kilpailu- ja kuluttajavirasto varoitti kuluttajia sähkösopimusten puhelinmyynnin sudenkuopista.

Aulan mukaan hinnoista löytyy verkkosivuilta helposti vaihtoehtoja ja pystyy tekemään vertailuja, mutta tarkkana on oltava.

– Sitä kuuluisaa pientä ränttiä mitä niissä sopimuksissa on pitäisi tarkastella huolellisesti, koska siellä on vaihtuvahintaisia sopimuksia, Aula sano.

Vaikka sopimus olisi määräaikainen, mutta vaihtuvahintainen, sähkön hinnanmuutokset voivat näkyä kuukauden viiveellä omassa sähkölaskussa.

Korjattu 14.1. kello 9.16 Ruotsin ja Norjan kompensaatiokuukausia. Kello 14.11 Täsmennetty jutun lopussa kohtaa määräaikaisista vaihtuvahintaisista sopimuksista.

Onko korkea sähkön hinta aiheuttanut sinulle isoa harmia? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 14.1. kello 23 saakka.