Koronarajoituksista on edelleen epäselvyyttä – Lapin aluehallintoviraston lakimies: "Puheluita ja sähköposteja tulee jatkuvasti"

Koronaministeriryhmän perjantainen päätös herätti kysymyksiä Lapissa.

Koronapassilla ei voi tällä hetkellä vapautua yleisömäärän rajoituksista, mutta Lapin aluehallintoviraston mukaan sitä voi kuitenkin käyttää. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Koronarajoituksista tiedottaminen on edelleen epäselvää. Oikeuskansleri antoi tiedotuksesta moitteita jo syksyllä 2020. Kansalaisilla kuitenkin riittää kysyttävää edelleen.

– Puheluita ja sähköposteja tulee jatkuvasti, kertoo lakimies Annina Jauhojärvi Lapin aluehallintovirastosta.

Jauhojärven mukaan yhteydenottojen määrä nousee aina, kun julkisuudessa käydään rajoituksista keskusteluja.

– Viimeksi maanantaina tuli paljon kysymyksiä, jotka liittyivät koronaministeriryhmän perjantaiseen tiedotukseen. Meiltä kysyttiin esimerkiksi, kielletäänkö lasten harrastukset. Yleensä kysymykset liittyvät rajoituksen tulkintaan yksittäistapauksessa, Jauhojärvi summaa.

Lapin avi tiedotti etukäteen

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi perjantaina, että kaikki sisätilat suljetaan.

– Tilojen sulkemisesta päättävät aluehallintovirastot. Lapissa arvioimme tilannetta molempien sairaanhoitopiirien kanssa ja totesimme, että tartuntatautilain mukaiset edellytykset sulkupäätökselle eivät täyty, Jauhojärvi.

Lapin aluehallintovirasto tiedotti tekeillä olevan päätöksen sisällöstä etukäteen.

– Jotta olisi ennustettavuutta ja ihmisillä paremmat tiedot siitä, miten rajoitukset vaikuttavat elämään, Jauhojärvi perustelee.

Lapissa Simon kunta on kuitenkin päättänyt kieltää kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet 10.1. – 23.1.2022. Päätös tarkoittaa, että kuntosalit, nuorisotilat ja sisäliikuntatilat on suljettu.

Koronapassia voi käyttää, mutta ei rajoitusten vaihtoehtona

Lapissa on ollut epäselvyyttä myös siitä, onko koronapassin käyttö kokonaan kielletty. Hallitus on kieltänyt määräajaksi koronapassin käytön vaihtoehtona rajoituksille.

Lapin avin mukaan (siirryt toiseen palveluun) koronapassia voi silti käyttää laajasti. Lapissa koronapassia voi vaatia esimerkiksi kuntosaleilla, uimahalleissa ja museoissa. Sillä ei voi kuitenkaan vapautua yleisömäärän rajoituksista.

Toisaalta Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) aluehallintovirastoilla ja sosiaali- ja terveysministeriöllä on asiasta erilainen näkemys.

Lehden mukaan aluehallintovirastot ovat sallineet passin käytön, mutta STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan leviämisalueilla toimijat eivät voi tartuntatautilakiin ja aluehallintoviraston päätökseen vedoten edellyttää koronapassin esittämistä tilaisuuksissa tai tiloihin liittyen.

– Tietooni ei ole tullut artikkelissa sanottua ristiriitaa ilmi Lapin avissa, Annina Jauhojärvi kommentoi.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.